27 yıl sonra ilk doğrudan yabancı otomotiv yatırımı

ABD endeksleri 8 Temmuz haftasını rekorlarla açtı. Borsa İstanbul sınırlı kazansa da 11 bin direnciyle mücadele etmeyi sürdürüyor. Kripto piyasası Almanya’nın Bitcoin transferlerini konuştu.

Herkese merhaba. ABD endeksleri 8 Temmuz haftasını rekorlarla açtı. Borsa İstanbul sınırlı kazansa da 11 bin direnciyle mücadele etmeyi sürdürüyor. Kripto piyasası Almanya’nın Bitcoin transferlerini konuştu. Çin merkezli otomobil üreticisi BYD’nin Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırımı resmî törenle duyuruldu. Ayrıntılar ilgili başlıklarda. Geçmeden biraz ısınalım:

  • Fransa’da hiçbir parti parlamentoda hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamayınca Macron yönetiminin başbakanı Gabriel Attal , istifasını sunacağını belirtmişti. Macron ise Attal’ın istifasını reddetti ve “ülkenin şu anki istikrarı için” görevini sürdürmesini istedi.

  • WSJ’nin 135. yılı : Charles Henry Dow, Edward Davis Jones ve Charles Bergstresser, 8 Temmuz 1889’da Manhattan’daki küçük bir ofiste The Wall Street Journal’ın ilk sayısını yayımladı.

ABD BORSALARI
I. Oynaklık düşük, hedef yukarı, volatilite mümkün

ABD endeksleri birkaç haftadır yavaş da olsa istikrarlı bir biçimde yukarı yönlü seyrediyor. Oynaklık şimdiye kadarki en düşük seviyelere yakın. Ancak Wall Street Journal’a göre bu haftanın yoğun takvimi heyecan yaratabilir.

  • Yoğun takvim derken? ABD merkez bankası Fed Başkanı Jerome Powell bugün ve yarın Kongre’de kanun yapıcıların sorularını yanıtlayacak. Bazı Kongre üyeleri Powell’ın izlediği sıkı para politikasını ve yüksek faiz oranlarını eleştiriyor. Ayrıca Powell’ın bankacılık düzenlemeleri konusundaki daha temkinli tavrı da bazı grupları rahatsız ediyor. Powell, bankaların daha fazla sermaye tutmasını önerirken, eleştirenler bunun borçlanma maliyetlerini artıracağını düşünüyor. Özetle Powell’ın Kongre önündeki her kelimesi piyasa tarafından dikkatle takip edilecek. JPMorgan, Wells Fargo, Citigroup, BNY Mellon 12 Temmuz’da bilanço açıklayacak, ki ABD ekonomisinin belkemiğini oluşturan bankalardan gelecek sonuçlar da ekonominin durumu hakkında bilgi verecek. Öte yandan bu hafta ABD’den TÜFE verileri bekleniyor.

  • Bunlara rağmen: S&P 500 dün %0,1, Nasdaq Bileşik ise %0,3 arttı ve rekor kapanış serisini sürdürdü. Dow Jones %0,1 geriledi. Piyasa için bugünden itibaren değerlendirecek daha çok done olacak. Nationwide’ın yatırım araştırma şefi Mark Hackett, mevcut piyasanın “benzeri görülmemiş derecede olumlu ve istikrarlı” olduğunu söylüyor. Hackett’a göre “Bu tür tutarlı kazançları neredeyse hiç dalgalanma olmadan görmek son derece nadir. Bilançolar açıklanmaya başladıktan sonra yatırımcılar biraz volatilite deneyimlemeye hazırlıklı olmalı.”

BORSA İSTANBUL
II. 11 bin serüveni

BIST 100 endeksi dün haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı, ancak günün ikinci yarısında görece zayıflayarak seansı %0,11 artışla tamamladı. BIST 100 endeksi 10.800 desteğinden güç alıyor, ancak bu güç 11 bin rekorunu kırmaya yetecek hacmi içermiyor. Şeker Yatırım analistleri kısa vadede çok sert olmayan kâr satışları görülebileceğini düşünüyor, yine de analistler 19 Temmuz’da gelecek potansiyel olumlu Moody’s değerlendirmesine işaret ederek, düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesini öneriyor.

  • İhracat iklimi : İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi endeksini dün açıkladı. Değerlendirmeye göre ihracat iklimi haziranda bir önceki aya göre 1,2 puan düşüşle 51,6 puan geriledi. Bu seviye, endeksin marttan bu yana kaydettiği en düşük seviye; ancak yine de 50 eşik değerinin üzerinde.

  • Dünün haberi: Doğan Holding, Doğan Burda’daki payını Altun Capital / Re-Pie’a satarak medya sektöründen çıktı.

  • Fiyat tablosu, TÜİK’in açıklaması: EKONOMİ’den Alaattin Aktaş , Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022’de açıklamayı durdurduğu, enflasyon hesaplamak için kullanılan fiyatları, endeks serilerini izini sürerek hesaplamaya çalıştığı bir fiyat tablosu yayımladı. Uzman doktor muayenesi için baz fiyat olarak 34 TL gibi bir rakamın alındığı iddia eden tablo dünün en çok konuşulan başlıklarından oldu. Öte yandan TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya , dün yıllar sonra ilk kez gazetecilerle bir araya geldi. Söz konusu tablonun kendileri için “anlamı olmadığını” söyleyen Çetinkaya, hızla artan şirket kârlarının enflasyonu körüklediğini ifade etti.

KRİPTO
III. Almanya hükümeti durdurulamıyor

Dün kripto para piyasalarına geçtiğimiz haftalarda başlayan Almanya hükümeti transferleri yön verdi. Almanya hükümetiyle ilişkili kripto cüzdanı dün 16.309 adet Bitcoin’i (yaklaşık 900 milyon dolar değerinde) kripto para borsalarına ve piyasa yapıcılara aktardı. Bitcoin fiyatı bu transferler sonrası 55 bin dolara kadar geriledi. BTC, bu özetin yazıldığı saatlerde 57.500 dolar seviyelerinde işlem görüyordu. Arkham Intelligence verileri Almanya hükümetinin elinde hâlâ 23.788 Bitcoin var.

  • Parlamento üyesi Joana Cotar eleştirmişti: Almanya’da Bitcoin savunuculuğuyla tanınan parlamento üyesi Joana Cotar, hükümetin Bitcoin satışlarını eleştirmişti. Cotar, hükümetin sahip olduğu Bitcoin’leri fütursuzca satmak yerine stratejik rezerv olarak tutması gerektiğini savunuyor.

  • Düşen fiyatlar madencilere yaradı: Bitcoin madenciliğindeki kâr haziranda arttı. Jeffries tarafından yayımlanan rapora göre Bitcoin madenciliğinin haziran ayında mayıstan daha kârlı olduğu belirtildi. JPMorgan ise toplam kripto piyasası değerinin haziranda %8 düştüğünü, ABD borsalarında listelenen madencilerin ise yapay zekayla ilişkili enerji talebiyle ilişkilendirildikleri için %20 kazandığını yazdı.

ODAK
IV. 27 yıl sonra

Geçtiğimiz hafta Bloomberg’ün atlattığı haber, yazıldığı gibi pazartesi gerçek oldu. Çin merkezli otomobil devi BYD, Türkiye’de 1 milyar dolar yatırımla fabrika kurmak için harekete geçti. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. BYD, temelde Avrupa’ya daha da yaklaşmak istiyor, zira Türkiye’nin Avrupa’yla gümrük anlaşması, Avrupa Birliği’nin de Çin’den gelen elektrikli araçlara özel gümrük tarifeleri var. BYD’nin yatırımı, Türkiye’ye 27 yıl sonra ilk doğrudan yabancı otomotiv yatırımı olma özelliği taşıyor.

  • 2026 sonunda üretime başlanacak: BYD, yatırım için 3 önemli teşvik alacak. Kurulacak tesis, yılda 15 bin elektrikli ve hibrit araç üretecek. Ayrıca bir Ar-Ge merkezi içerecek. Fabrikanın 2026 sonunda üretime başlaması ve 5 bine kadar istihdam yaratması bekleniyor. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada şarj edilebilir hibrit model Seal U DM-i’nin üretileceği konuşuluyor.

  • Yorumlar: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz , yatırımın orta vadede Türkiye’nin ihracatına ciddi katkılar sunmasını ve hâlihazırda düşen cari açığı daha da düşürmesini beklediklerini söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise Türkiye’nin BYD’nin en önemli üretim üslerinden biri olacağını ve Türkiye’de üretilen araç ve teknolojilerin büyük ölçüde Avrupa ve diğer ihracat pazarlarına sunulacağını söyledi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç yatırımı “win-win bir ortaklık ” olarak değerlendirdi.

Görüşürüz 👋

Portfolyo, piyasaları gün boyunca izlemeye devam edecek. Bizi 𝕏 , Instagram ve LinkedIn’den de takip edebilirsiniz. Görüşmek üzere!