Altında hedefler büyük

ABD'de yılın en uzun yükseliş periyoduna kısa bir mola verildi. Nvidia piyasa değeri 3,5 trilyon doları aştı. Borsa İstanbul şubat seviyelerine döndü. Bitcoin sebebi belirsiz bir biçimde 67 bin dolara geriledi. Altın rekorlara doymuyor.

Herkese merhaba. Bugün 22 Ekim Salı. ABD'de yılın en uzun yükseliş periyoduna kısa bir mola verildi. Nvidia piyasa değeri 3,5 trilyon doları aştı. Borsa İstanbul şubat seviyelerine döndü. Bitcoin sebebi belirsiz bir biçimde 67 bin dolara geriledi. Altın rekorlara doymuyor. Gündeme geçmeden önce:

  • 🇬🇧 bütçesini yönetin: Cem Soner'in paylaşımıyla karşımıza çıkan bu Financial Times simülasyonu, vergi artışları / indirimleri, harcama öncelikleri, yatırımlar gibi farklı gider kalemlerini kontrol ederek ülkedeki herkesin gönlünü hoş edebilme deneyi yapmaya olanak tanıyor. Şuradaki bağlantıdan oynayıp sonuçlarınızı bizimle [email protected] adresinden paylaşabilirsiniz.

  • 🗳️ Deloitte'un CFO'larla yürüttüğü araştırma, finans şeflerinin %58'inin, yani yaklaşık her 5 CFO'dan üçünün, ABD seçimlerinin sonucunun "kuruluşlarını aşırı veya çok önemli şekilde" etkileyeceğini düşündüğünü gösteriyor. CFO'ların yeni hükümetten beklentileriyse şöyle sıralanıyor: İşgücü meseleleri (%33), dış yatırımlar (%26), tedarik zincirleri (%22), YZ regülasyonları (%19). Siz ne düşünüyorsunuz?

  • 🇷🇺 BRICS: Rusya devlet başkanı Vladimir Putin bugün, küresel nüfusun %45'ini ve alım gücü bakımından küresel ekonominin %35'ini kapsayan BRICS ülkelerini ağırlıyor. İki gün sürecek zirvenin IMF ve Dünya Bankası toplantılarıyla aynı günlere denk gelmesi de manidar.

  • 🤗 Bir rica: Portfolyo Piyasa Özeti’ne göz atmayı seviyorsanız, bu e-postayı sevebileceğini düşündüğünüz diğer kişilere iletebilir misiniz?

ABD BORSALARI
I. Nvidia Apple'la yarışıyor

Nvidia dur durak bilmiyor. Yapay zeka devriminin lokomotifi konumundaki Nvidia, dünkü %4'ü aşkın yükselişinin desteğiyle 3,5 trilyon dolar piyasa değerini aştı. Bunu geçtiğimiz yaz Apple başarmıştı ve hâlâ dünyanın en değerli şirketi, ancak Nvidia bu farkı kapatma konusunda istekli görünüyor. Muhteşem Yedili'nin diğer üyelerinden gelecek bilançolar ve sermaye harcamalarındaki artış işaretleri, Nvidia'nın hanesine gelir olarak yazılacak.

  • Endeksler ve şirketler: Bloomberg'e göre S&P 500 rallisi, teknik açıdan aşırı alım seviyelerinin yakınında mola verdi. 2024'ün en iyi haftalık yükselişi kaydeden endeksler dün soluklandı. S&P 500 %0,2, Dow %0,8 düştü. UPS, Boeing ve Tesla bilançoları odakta. Bu sırada Tesla pazartesi günü de %0,8'lik bir kayıpla 23 Temmuz'daki bilançodan bu yana süregelen kayıplarını %10'a, robotaksi lansmanından sonraki kayıplarını %7'ye taşıdı.

  • Tahvil getirileri: Tahvilde de seçim fiyatlamaları ve Fed'in rotasına dair beklentilerin etkisi görülüyor. 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi dün 12 baz puan sıçrayarak %4,19'a çıktı.

  • Seçim beklentileri: UBS, seçim belirsizliğinin artmasına rağmen hisse senetleri konusunda iyimser. Oynaklık beklese de zarar geleceğini düşünmüyor. UBS analistleri, "Hiçbir taraf sonucu belirleyecek kararsız eyaletlerde net bir avantaja sahip olmadığından, artan belirsizlik ortamında önümüzdeki haftalarda oynaklığın artmasını bekliyoruz" diyen analistler, "Ancak potansiyel oynaklığın pozitif hisse senedi temellerini rayından çıkarmasının olası olmadığını düşünüyoruz ve yatırımcılara beklenen seçim sonuçlarına dayanarak portföylerinde büyük değişiklikler yapmamalarını hatırlatıyoruz" ifadelerini kullanıyor.

BORSA İSTANBUL
II. Borsa İstanbul geri geri

BIST 100 geçtiğimiz haftadan bu yana süren bankacılık endeksi kayıplarıyla dün de kayıplarını sürdürdü. Endeks %1,58 kaybederek 8.654 puana, şubat seviyelerine geriledi. Bugünkü sonuçlar farklı olabilir.

  • Bankacılık endeksi: XBANK'taki düşüşlerin başlıca sebebi küresel finansal kuruluşlardan gelen bankacılık sektörü değerlendirmeleri. JPMorgan, Türkiye merkezli bankaların önünde zorlu bir çeyrek olduğunu kaydetti. Yakın vadede katalizör eksikliğini ve faiz indirimlerindeki gecikmeleri dile getiren JPMorgan'ın yanı sıra Fitch Ratings de yüksek TL mevduat faizlerinin ve kredi büyümesine getirilen aylık sınırlamaların hacimler üzerinde baskı yarattığına dikkat çekti. HSBC banka kârlarının düşeceğini söylerken BofA, özellikle kamu bankalarında yeniden değerlendirme için alanın sınırlı olduğunu not etti. Bankalar, 1 Ocak 2025'ten itibaren enflasyon muhasebesi uygulamasına geçecek ve bu da kârların aslında görüldüğü gibi olmadığını ortaya koyacak. Bugün yayımlanan Şebnem Turhan imzalı bir EKONOMİ haberinde, bankacılık sektörünün vadesine 1 yıl veya daha az kalan dış borçlarının 109,5 milyar dolarla son 9 yılın zirvesine çıktığı da kaydedildi.

  • Enerji hisseleri: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, dün gerçekleştirdiği Yenilenebilir Enerjide 2035 Yol haritası lansmanında, 2035'te rüzgâr ve güneşte 120 bin megavatlık kurulu güç hedefini belirterek yarışma modeliyle her yıl 2 bin megavatlık RES ve GES ihalesine çıkılacağını duyurdu. Borsa İstanbul'daki enerji hisseleri bu gelişmenin etkisiyle yükseldi. CWENE ve SMRTG, ALFAS gibi hisseler tavan oldu. EUPWR %8,75 yükseldi. XELKT ilk saatlerde %2,55 kazanç gördü.

KRİPTO
III. Hashrate tüm zamanların zirvesinde

İş kanıtı (Proof of Work) kanıt mekanizmasını kullanan Bitcoin blokzincirinde bir yeni Bitcoin üretimi için kullanılan toplam bilgi işlem gücünü tanımlayan hash oranının 7 günlük hareketli ortalaması dün 700 EH/s seviyesini aşarak rekor kırdı. Bitcoin hashrate nisandaki yarılanmadan bu yana %13 arttı.

  • Aslan payı halka açık madencilerin: Bitcoin madenciliği analisti Sebastian Ski, eylülde en çok işlem gören 12 madencinin toplam hash oranına %28,9 katkıda bulunduğunu söyledi. Ekim 2022'den bu yana payları yaklaşık %10 artan halka açık madenciler içinde katkı bakımından liderliği sırasıyla CleanSpark, MARA, Riot ve IREN üstlendi.

  • Piyasa: Hafta sonu 70 bin dolar seviyelerine yaklaşan Bitcoin dün 67 bin dolar seviyelerine geriledi. BTC'deki bu gerilemede ABD 10 yıllık Hazine getirisindeki ve Almanya 10 yıllık bond getirisindeki 10 baz puanlık kazançların etkisi olduğu söyleniyor. Kimi analistler, bu haftanın riskten uzak, sakin bir hafta olduğuna, bunun da kısa bir geri çekilmeyi anlaşılabilir kıldığına dikkat çekiyor.

ODAK
IV. Altında hedefler büyük

Şüphesiz, 2024, altının yılı. Zira dünyanın en değerli metali, ons başına dün 2.740 dolarla yıllık rekorunu yeniledi. Bu sabah 2.735 dolar seviyelerinde işlem gören ons altındaki son rallinin etkisi gram altında da görüldü. Gram altın spot piyasada pazartesi günü 3.019 liranın üzerine çıktı. Gram altın. 3.019 lira.

Ons altın / dolar grafiği

  • Beklentiler yüksek: 1 Ocak'ta 2.062 dolardan kapanan, Ekim 2024'te 2.740 dolarla rekor kıran ons altına dair beklentiler de yüksek. UBS kıymetli metaller stratejisti Joni Teves, "Altın için görünüm oldukça iyimser" diyor ve 2025 için masaya ons başına 3 bin dolarlık bir hedef fiyat koyuyor. Teves, şöyle devam ediyor: "Yatırımcıların altın varlıklarının önümüzdeki yıl veya daha uzun bir süre içinde büyüm için çok fazla alana sahip olduğunu düşünüyoruz ve bu da fiyatları daha da yukarı çekmelidir."

  • Bankalar umutlu: UBS, altına dair iyimser konuşan tek banka değil. Citi, 2024'ün ilk yarısında 483 ton altın aldıkları bilinen küresel merkez bankalarının bu alım iştahının devam edeceğini ve ABD ekonomisinde işgücü piyasası risklerini gerekçe göstererek altının güçlü kalmasını bekliyor. Goldman Sachs'ın 30 Eylül tarihli bir notu bankanın, daha düşük faiz oranları, merkez bankası talebi, riskten korunma özellikleri gibi gerekçelerle uzun vadeli altın tavsiyesini yinelediğini gösteriyor. Altının şimdiye dek %30'un üzerinde kazançla yılın en güçlü performans gösteren emtialarından biri olduğunu not eden ING Think emtia analistleri da benzer sebepleri öne sürerek makro resmin altını yeni zirvelere taşıyacağına inandıklarını söylüyor. Reuters'ın derlediği tahminlere göre bankaların hedef fiyatları şöyle:

** Tüm beklentiler dolar cinsinden ons altın fiyatını konu ediyor.

👋

Gün içinde olanları izleyip portfolyo.co’da, 𝕏’te, Instagram’da ve LinkedIn’de aktarmayı sürdürüyoruz.