✅ Anlaşıldı, merkez

Merkez bankaları haftası geride kaldı. Mesajlar alındı, yeni rotalar oluşturuldu.

Herkese günaydın ve iyi hafta sonları. Bu e-postayı hemen arşivlemeyin çünkü hafta içi gönderdiklerimize göre daha az sıkıcı olduğunu düşünüyoruz. Peki bu haftanın özetinde neler konuşuyoruz?

  • 🫵 O MESELE: Merkez bankaları haftası nasıl geçti?

  • ✍️ PORTFOLYO’DA: Nike’ın 32 yıllık emektarı CEO olarak geri dönüyor, Koç Holding biyoteknolojiye yatırım yapıyor.

  • 🤌 İYİYMİŞ: Tek konu, tek başlık, Avrupa’dan çıkan kan şekeri yükselticisi, Lotus Biscoff.

  • 💯 ASTRONOMİK: Boeing’in zorlanan finansallarında bir büyük gedik daha.

  • 🧭 PUSULA: ABD'den PMI, GSYİH; Türkiye'den kapasite kullanım oranları gelecek. Jerome Powell konuşacak.

Portfolyo’yu IG’de, 𝕏’te, LinkedIn’de takip etmeyi unutmayın.

İyi hafta sonları 🏖️

🫵 O MESELE
Temkinli iyimser olma sırası bu kez yatırımcılarda

What a week, captain meme’inin hakkını veren bir haftayı geride bırakırken elbette önce Fed'in jumbo indirimini, sonra faizi sabit bırakanları, Fed kararının piyasalardaki etkilerini ve Fed'in sonraki rotasını özetliyoruz.

  • Ayakları yerden kesen Fed öforisi: Powell’ın 50 baz puanlık indirim duyurusu önce biraz dalgalanma, sonra da güçlü bir yükseliş yarattı. Perşembe günü S&P 500 ve Dow Jones yeni rekorlarını kırdı. Nasdaq %2,5 yükseldi.

  • Ya cuma? Cuma coşkulu hava soluklandı. Kapanışta S&P 500 %0,2, Nasdaq %0,4, Dow %0,1 geriledi. Coşkuyla 64 bine yaklaşan Bitcoin de ancak 63 bin dolar seviyelerinde tutunabildi.

  • Fed şimdi ne yapacak? ABD bankaları ve yatırımcılar bu konuda farklı görüşler bildiriyor. Öncelikle Fed yetkilileri ve piyasanın gevşeme beklentileri farklılaşıyor. Piyasa daha hızlı ve agresif bir gevşeme beklerken Fed yetkilileri biraz daha temkinli. Bank of America Fed’in bu yıl dördüncü çeyrekte 75 baz puan ve gelecek yıl da 125 baz puan indirime gitmesini bekliyor. Barclays daha az agresif olanlardan, kasım ve aralıkta 25 baz puanlık, 2025’te ise 75 baz puanlık indirim öngörüyor. Yine verileri izlediğimiz, bu kez istihdam raporlarına daha çok odaklandığımız bir döneme girdik.

  • Dünya: Bank of Japan faiz artışlarında acele etmeyerek piyasaları paniğe sürükleyen 5 Ağustos’a benzer bir deneyimi bertaraf etmiş oldu. Fed’den daha önce gevşemeye başlayan Birleşik Krallık durmayı, faize dokunmamayı seçti. Norveç, Tayvan ve Türkiye’den de sabit tutulan faiz haberleri geldi.

  • Gece yarısı: TCMB tarafından dün gece yayımlanan duyuruyla, TL mevduat için TL zorunlu karşılıklar artırıldı, döviz mevduat için tutulan TL zorunlu karşılık düşürüldü. "Bu ne demek?" sorusunun yanıtını Hakan Kara şu paylaşımlarında açıklıyor. Bu sırada BDDK bireysel kredilere ve kredi kartlarına uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırdı. EKONOMİ'nin BDDK'ya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, karar kredi genişlemesi anlamına gelmiyor, bankaların sermaye yeterlilik rasyosu ile ilgili. İnce ayarların dozu eski travmaları çağrıştırıyor.

  • ABD’ye geri dönelim 👇

“Şu anda piyasalardaki tüm iyimserliğe rağmen, bazı endişelerin hâlâ yüzeyde olduğu açık. Özellikle vadeli işlemler, Fed’in nokta grafiğinde öngörülenden daha agresif bir faiz indirimi fiyatlamaya devam ediyor. Bu nedenle yatırımcılar, aşağı yönlü risklerin gerçekleşmesi hâlinde bu faiz indirimlerini hızlandırmaları gerekebileceğini düşünüyor.”

Jim Reid, Deutsche Bank

✍️ PORTFOLYO’DA

🪑 Atamalar

Nike, mevcut CEO'su John Donahoe'ya elveda dedi; yerine 32 yıllık bir başarı öyküsü sahibi Elliott Hill'i atadı. Hill, stajyer olarak girdiği şirkete CEO olarak geri dönüyor.

Target, tam da indirim dönemi öncesi, yeni CFO’sunu PepsiCo’dan transfer etti. Son iki yılda artan CFO hareketliliğine dair küresel referanslardan beslenen çıkarımlarımızı şu LinkedIn gönderimizde paylaştık.

🤝 Birleşme ve satın almalar

Kiler Holding, grup şirketi Ekol Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, Arex Yatırım Holding ve Arex Sigorta ile Generali Türkiye’yi satın aldı.

Vestel, Çin'in akıllı TV devi Hisense'in yan kuruluşu, en büyük ikinci akıllı TV platformu VIDAA'dan %4,64 pay almak üzere niyetini belli etti.

Koç Holding, kök hücre teknolojileri geliştiren Stembio’nun %65’ini satın almak için Rekabet Kurumu’na başvurdu; ABD piyasalarına yön veren temalardan biri hâlini alan longevity yatırımlarına katıldı.

🗃️ Diğer haberler

 Tupperware iflas koruması başvurusunda bulundu. Şirketin geçtiğimiz yıl atanan CEO’su Laurie Ann Goldman, makroekonomik durumu işaret ederek zorluklara dikkat çekti ve iflas koruması başvurusunun “ileriye dönük en iyi yol olduğuna karar verdik” dedi. Peki annelerin ve plaza çalışanlarının bundan haberi var mı?

Microsoft bir güç gösterisiyle teknoloji hisselerine biraz daha güç verdi. Temettüyü %10 artıran şirket, 60 milyar dolarlık hisse geri alım programını da onayladı. Ayrıca BlackRock ile ABD’de 30 milyar dolarlık yapay zeka altyapısı yatırımı yapmak üzere kolları sıvadı.

Amazon oyunbozanlık yaptı, “kurum kültürü” bahanesiyle çalışanlarını 2025’in başından itibaren 5 (beş) gün ofise çağıracağını duyurdu.

Sermaye Piyasa Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılara ilişkin yeni ilke kararlar ve esaslar yayımladı. Ödüllü, hediyeli referans programları yasaklandı.

🤌 İYİYMİŞ

Lotus Bakeries: Bir aile fırını nasıl küresel markaya dönüştü?

Pek çoğumuzun guilty pleasure'ına dönüşen Biscoff®'un 1932'de kurulan ve bugün Brüksel borsasında işlem gören yaratıcısı Lotus Bakeries, 2000'lerden itibaren Amazon, Costco, Hermès ve hatta ASML gibi yüz yılın şirketlerinden daha iyi performans gösterdi.

Evet, Avrupa'nın yüksek teknolojiler konusundaki öz eleştirilerinin haklılık payı yadsınamasa da blok, inovasyonu ticarileştirmek konusunda Lotus Bakeries'i hafife alıyor gibi görünüyor.

Sosyal medya, pandemi, Z kuşağı ve doğru pazarlama stratejileri, mütevazı bir aile fırınını küresel bir markaya dönüştürdü.

Biscoff®'un üreticisi Lotus Bakeries 2024'ün başından bu yana Brüksel borsasında %45'e yakın değer kazandı. Bisküvisinin kilosu Türkiye'de 560 TL'yi aşsa da, sürülebilir ezmesinin 400 gramlık kavanozu 270 TL'ye dayansa da; Biscoff® sadece adıyla bile kan şekerimizi yükseltmeye yetiyor.

💯 ASTRONOMİK

3 milyar dolar

Northcoast Research analistlerine göre 33 bin işçinin grevinin Boeing’e günlük maliyeti 100 milyon dolar. Üretim planından çıkacak 33-35 uçak, grevin toplam maliyetini kabaca 3 milyar dolara taşıyor.

  • %40: Boeing %25 zam teklif ediyor, işçiler %40 istiyor. Bir önceki cumadan bu yana süren grev, 737 MAX dahil olmak üzere teslimatları ileri atıyor.

🧭 PUSULA
26 Ağustos haftası…

Pazartesi Almanya’dan, Avrupa’dan ve ABD’den satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) gelecek.

Salı Türkiye eylül kapasite kullanım oranını açıklayacak.

Çarşamba ABD’den ağustos yeni konut satışları verisi gelecek.

Perşembe TCMB para politikası toplantı özetini yayımlayacak. ABD büyüme verisi takip edilecek. İkinci çeyrek çekirdek kişisel tüketim giderleri de izlenen veriler arasında.

Cuma Almanya’da eylül işsizlik verilerini açıklayacak.

Beğendiniz mi? 👋

Haftalık özete dair görüşlerinizi, günlük Piyasa Özeti bültenlerine dair fikirlerinizi, [email protected]’da okumak isteriz. Bize yazın, bu e-postayı da beğenebileceğini düşündüğünüz herkese iletin.

Ve tekrar, iyi hafta sonları!