- Portfolyo.co Piyasa Özeti
- Posts
- Biden oyunda kalacak mı?
Biden oyunda kalacak mı?
S&P 500 ve Nasdaq dünkü yarım günlük seansta yeni rekorlarını kırdı. Piyasalar yarınki istihdam verisine odaklandı. BTC 60 bin doların altına düştü.
Herkese merhaba. Bugün 4 Temmuz, ABD borsaları Bağımsızlık Günü dolayısıyla kapalı. Dün de seans süresi yarım gündü. Cuma günü TSİ 15:30’da açıklanacak tarım dışı istihdam verisi kritik. Borsa İstanbul’da enflasyon verisinin etkisiyle yükseliş, kripto para birimlerinde ise keyifsizlik hakimdi. Gündeme geçmeden önce:
🇯🇵 Japonya : Japonya’da herhangi bir devlet otoritesine belge teslim etmek istediğinizde disket kullanmak zorunda olduğunuzu biliyor muydunuz? BBC’nin aktardığında göre Japonya artık devlet işlerinde disketlere elveda diyor. Ülkenin Dijital Bakanı Taro Kono’nun 2021’de başlattığı “disket savaşı” sona eriyor.
🇬🇧 Birleşik Krallık : Downing Street’in yeni lideri çok yakında belli olacak. Birleşik Krallık’ta genel seçimler başladı. Muhalefet İşçi Partisi’nin lideri Sir Keir Starmer, muhafazakârların adayı Rishi Sunak’a karşı yarışıyor. Bir de sağcı Reform UK partisinin lideri Nigel Farage’ın adı geçiyor.
I. ABD BORSALARI
Rekorlar kıra kıra
Dünkü yarım günlük seans süresi, ABD borsalarını yükselişten alıkoymadı. Özellikle Tesla’nın beklentilerin üzerinde gelen ikinci çeyrek teslimatlarının etkisiyle yükselişe ara vermemesi, S&P 500 ve Nasdaq Bileşik endekslerini yukarı taşıdı. Nasdaq %0,9 artışla bu yılın 23. rekor kapanışını yaparken S&P 500 %0,5 artışla 33. kez rekor kırdı. Nasdaq yılın başından bu yana %21, S&P 500 %16 yükseldi. Dow Jones yine sınırlı hareketlerini sürdürdü.
İstihdam: Dün ABD’de ADP Ulusal İstihdam Raporu yayımlandı ve özel sektör istihdamının haziranda 150 bin arttığını gösterdi. Başka bir deyişle özel sektörde iş yaratma üçüncü ayında da yavaşladı. İşsizlik yardımına başvuran ABD vatandaşlarının sayısı da haziranın son haftasında 234 binden 238 bine yükseldi. Sırada yarın TSİ 15:30’da açıklanacak tarım dışı istihdam verisi var. İşgücü piyasasında soğumaya işaret eden veriler daha da belirginleşirse Fed’in faiz indirimi rotası da bir o kadar netleşecek. Bolvin Varlık Yönetimi Grubu Başkanı Gina Bolvin, işgücü verilerinin resesyona girecek kadar soğuduğunu, bu soğumanın da enflasyonu düşürmeye yardımcı olduğunu söylüyor.
Tesla parantezi: 2024’e kötü başlayan ve hatta bu sebepten Portfolyo’nun da üzerinde durduğu konulardan birine dönüş Tesla, kaşla göz arasında, nisandaki en düşük seviyelerinden bu yana %80 değer kazandı ve piyasa değerine 350 milyar dolar ekleyerek dünyanın halka açık en değerli 12. şirketi oldu. Yılın ikinci çeyreğinde teslimat beklentilerini aşan Tesla, dünkü yarım seansta da yükselişini sürdürdü.
Yılan hikâyesi: Muhtelif özetlerde işlediğimiz, yakından takip ettiğimiz Skydance – National Amusements anlaşması yeniden gündeme geldi ve hız kazandı. National Amusements, Hollywood’un en eski ayakta kalan stüdyolarından Paramount Global’ın çoğunluk hissedarı ve Shari Redstone tarafından yönetiliyor. Shari Redstone, pek çok filmde birlikte çalıştıkları David Ellison’un Skydance’i ile birleşmeyi uzun süredir düşünüyor, ancak anlaşma olasılığı sık sık kesintiye uğruyor ve hatta son dönemde rafa dahi kalktığı biliniyordu. Ancak konuya yakın kaynaklar, Skydance – National Amusements birleşmesi için ön anlaşmaya varıldığını iddia ediyor.
II. BORSA İSTANBUL
Enflasyon etkisi
Dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran enflasyonunu aylık %1,64, yıllık %71,60 olarak açıkladı, ki bunu dünkü özette ve Haziran enflasyonuna dair ilk değerlendirmeler başlıklı haberimizde uzun uzun işledik.
Ne biliyoruz? JPMorgan ve Barclays’in dünkü veriden sonra yıl sonu enflasyon tahminlerini düşürdüğünü biliyoruz. Ekonomistlerin beklentilerinin, sokaktaki enflasyon beklentileriyle uyuşmadığını biliyoruz. Önümüzdeki iki ay baz etkisi sebebiyle yaşanacak enflasyon düşüşlerinin yıl sonunda faiz indirimi ihtimalinin tartışılmaya başlandığını biliyoruz. Ek olarak TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın Reuters’a verdiği demeçte aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istediklerini söylediğini biliyoruz.
Endeksin tepkisi: BIST 100 dün enflasyondaki görünür olumlu etkilerin etkisiyle %2,26 yükselerek 10.682 puana ulaştı. Böylece büyük ölçüde hafta başında Bakan Mehmet Şimşek’in borsa kazançlarına vergi yönündeki açıklamalarının etkisini toparladı. Şeker Yatırım analistleri 10.800 direnci hacimli bir şekilde açılırsa 11.000 zirvesine doğru yönelme ihtimaline ağırlık veriyor.
Gong: Seğmen Kardeşler Gıda bugün gong töreniyle Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı. Seğmen’in halka arzına 534.542 yatırımcı katıldı, ki son iki halka arz olan HOROZ’a 1,68 milyon, YIGIT’e 1,91 milyon kişi katılmıştı.
III. KRİPTO
Bitcoin 60 bin doların altına geriledi
Bitcoin , nisan sonundan bu yana ilk kez 59 bin doların altına geriledi. BTC’deki kayıplar %3,3’ü buldu. Başlıca sebebin 2014’te iflas eden Mt. Gox isimli kripto para borsasının müşterilere geri ödemeleri yapmaya başlaması olması düşünülüyor. Ödemeler BTC ve Bitcoin Cash cinsinden yapılıyor ve 10 yıldır birikimlerini geri almayı bekleyen yatırımcıların satış yapması için çok sebep var. Ethereum %4 kaybetti, Solana ve Dogecoin’de kayıplar %8’i buldu.
İyimser kalınır mı? Yatırım bankası Architect Partners , çeyreklik değerlendirmesinde dijital varlık sektörünün büyük bir büyüme aşamasına başladığını ve ik yıl öncesine göre çok daha iyi bir yerde olduğunu söyledi. Şirkete göre kripto endüstrisinin değeri 2024’ün ilk yarısında 750 milyar doların üzerine çıktı. Bu süreçte halka açık kripto şirketleri piyasa değerlerine 11 milyar dolar ekledi. BTC’nin 1 Ocak’ta seansı 44 bin dolardan kapattığını hatırda tutmak mümkün olabilir.
Kripto girişim yatırımları toparlandı: İyimserliğe başka bir sebep de kriptoya yönelen risk sermayesi yatırımları olabilir. Galaxy’nin raporuna göre kripto risk sermayesi piyasasında ilk çeyrekte görülen toparlanma devam ediyor.
IV. ODAK
Joe Biden yarışa devam edecek mi?
Bazen bazı gelişmeler, finans odağında olmasa dahi özellikle ABD’de yaşanıyorsa tüm küresel piyasaları etkileyebiliyor. ABD’deki başkanlık yarışı 2024’te buna benzer bir etki alanı olan temaların başını çekiyor.
Hatırlayalım: Kasım seçimlerinin öne çıkan iki adayı mevcut başkan Joe Biden ve eski başkan Donald Trump geçtiğimiz hafta sonu CNN ekranlarında başkanlık münazarası için karşı karşıya gelmişti. Trump’ın enerjisi Biden’a göre daha yüksekti ve bu cümlenin ardına takılan diğer eleştiriler hafta boyunca Joe Biden’ın karşısına dikildi. Özellikle eski başkan Barack Obama’nın Biden’ın performansı üzerine görüşleri Demokratlar arasındaki farklı görüşlerin de fitilini ateşledi.
Neler konuşuluyor? Joe Biden’ın seçim yarışından çekilmesi ve yerine başka bir demokrat adayın geçmesi konusu iyice hararetlendi. The New York Times dün, Biden’ın yarıştan çekilip çekilmemeyi değerlendirdiğini söylediği iddia edildi. Beyaz Saray Biden’ın istifayı “kesinlikle düşünmediğini” söyledi.
Görüşler, anketler: Özellikle fikir yazılı bölümünde sağ siyasete daha angaje olan The Wall Street Journal’ın anketine göre Biden’ın yaşına yönelik endişeler arttıkça Trump güç kazanıyor. Donald Trump, WSJ anketine göre 6 puan önde ve ankete katılan ABD vatandaşlarının %80’i Biden’ın aday olamayacak kadar yaşlı olduğunu söylüyor. NYT, Biden’ın kesinlikle çekilmesi gerektiğini düşünenleri, endişelerini belirtenleri ve Biden’a desteğini çekmeyenleri şurada derlemiş.
Piyasalara etkisi: Nobel ödüllü ekonomistlerin Donald Trump’ın seçilmesinin ekonomi için kötü olduğu görüşünü hatırlatıp, kasım seçim sonuçlarının piyasalara etkisine dair görüşleri paylaşalım. Standard Chartered’ın kripto para piyasalarına yönelik tahminleri var. Bankaya göre piyasa şu an Biden’ın görevde kalacağı senaryoyu değerlendiriyor, çekilmesi durumunda Bitcoin fiyatının 50-55 bin dolara düşmesini olası görüyor. Capital Economics’e göre Trump 2.0 dönemi, hisse senetleri için olumsuz bir rüzgârı beraberinde getirebilir ancak yapay zeka yükselişini durdurmaya yetmeyecek. Donald Trump’ın göreve gelmesinin (ki daha önce Jay Powell’ı Fed görevine yeniden atamayacağını söylediğini biliyoruz) ekonomik etkileri ve enflasyona dair hassas dengeleri bozması başlıca endişe konusu.
YARIN
Yarın gündemde ABD’den gelecek istihdam verileri var. Üçüncü çeyreğin ilk haftası Almanya'dan gelecek aylık sanayi üretimi rakamıyla sona erecek. Ayrıca Fed'in Para Politikası Raporu da yarının gündemlerinden.
Gün içinde yeniden buluşalım!