- Portfolyo.co Piyasa Özeti
- Posts
- Bilançoların yön verdiği karışık kapanışlar
Bilançoların yön verdiği karışık kapanışlar
ABD endekslerinde sakin seyir sürüyor. BIST 100'de tepki alımlarının devamı gelmiyor. IMF'ye 2024 ve 2025'te büyümenin itici gücü ABD olacak.
Herkese merhaba. Bugün 23 Ekim Çarşamba. Yükseliş molasını sürdüren ABD endekslerine dair bölümde şirket haberleri öne çıkıyor. BIST 100'ün dünkü %2,13'lük yükselişine dair tartışmalar "Tepki mi, dip görüldü mü?" cephesinden şekilleniyor. Bitcoin 67 bin dolar desteğini kaybetti. Odak bölümünde IMF'nin yayımladığı ekonomik görünüm raporunu inceliyoruz.
Blogspot: Google'ın ücretsiz blog platformu blogspot.com, Türkiye Futbol Federasyonunun 22 Ekim 2024 tarihli ve 047-05 sayılı kararıyla erişime engellendi. Discord, Wattpad ve Roblox'un akıbeti de hâlâ belirsiz.
ABD BORSALARI
I. Tahvil getirileri yükseliyor
ABD'de 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi temmuzdan bu yana ilk kez %4,2'nin üzerine çıktı. S&P 500 başta olmak üzere endeksler ise seansı karışık sonuçlarla tamamladı. Nasdaq Bileşik %0,2 yükseldi, Dow Jones %0,1'den daha az geriledi. S&P 500 eylülden bu yana ilk kez iki günlük kayıp yaşayarak %0,1'den daha az düştü.
Şirket haberleri: Verizon, telefon gibi donanım satışlarının zayıf olması nedeniyle analist beklentilerini karşılayamadı. 239 bin net telefon abonesiyle analist beklentilerini aşmayı başarsa da şirket geç saatlerde %4,1 düştü. GM, çileli otomotiv sektörünün yüzü gülenlerinden oldu. Otomotiv pazarı yumuşasa bile marjı yüksek araçlara yönelik sağlam talebine işaret eden ve 2024 yıl sonu görünümünü güncelleyen General Motors, %10'dan fazla değer kazandı. Satışları analist beklentilerinin altında kalan GE Aerospace de %8 düştü.
Dahası: Kapanıştan sonraki işlemlere McDonald's ve Starbucks damga vurdu. 49 kişide görülen koli basili vakalarıyla ilişkili olduğu duyurulan McDonald's kapanıştan sonraki işlemlerde %10'a yakın değer kaybetti. Dördüncü çeyreğe dair ön sonuçlarını yayımlayan Starbucks'ın mağaza satışlarındaki düşüş kahve zincirine kaybettirdi.
ABD tahvil getirileri neden yükseliyor? Fed'in 2020'den bu yana ilk kez 18 Eylül'de faiz oranlarını düşürmesinden sonra iki yıllık getiriler 34 baz puan yükseldi. Bloomberg, tahvil getirilerinin Greenspan liderliğindeki Fed'in resesyona yol açmadan ekonomiyi soğutmaya başardığı 1995'te de benzer bir şekilde yükseldiğini notluyor. Deutsche Bank'ten Steven Zeng, yükselen getirilerin resesyon risklerinin azalan olasılığını yansıttığını söylüyor ve ekliyor: "Veriler oldukça güçlü geldi. Fed faiz indirimlerinin hızını yavaşlatabilir."
BORSA İSTANBUL
II. BIST 100 son üç ayın en kötü performans gösteren endeksi
Borsa İstanbul geçtiğimiz cuma ve bu pazartesi yaşadığı hacimli kayıpların bir bölümünü dünkü %2,13'lük yükselişle yerine koydu. 8.839 puandan kapanan endeks, bu sabaha ise satıcılı başladı. Dünkü işlemlerde değeri en çok artan şirketlerin çoğu yenilenebilir enerji şirketiydi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın açıkladığı 2035 Yenilenebilir Enerji Yol Haritası ve taahhüt edilen ihaleler, yenilenebilir enerji odaklı şirketlere yaradı.
Ne diyorlar? Yapı Kredi Yatırım analistleri dünkü yükselişi "tepki denemesi" olarak değerlendiriyor. Ayrıca analistler, aralık ve ocak ayında faiz indirimi ihtimalinin yüksek olduğunu paylaşıyor. İş Yatırım, BIST 100'ün dünkü yükselişle küresel piyasalardan pozitif ayrıştığını not etse de endeksin ekimin başından bu yana ve son üç ayda en kötü performans gösteren endeks olmaya devam ettiğini hatırlatıyor.
Dünya Bankası'ndan 1,9 milyar dolarlık finansman: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katılıyor. Bugün haberine göre Dünya Bankası, Türkiye'de 4 projeye 1,9 milyar dolar finansman sağlayacak. Şimşek'e göre imzalanan projeler, bankanın uygulanan ekonomik programa olan güvenini teyit ediyor.
TÜİK ve TCMB iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, eylüldeki 78,2'lik değerinden %3 artarak 80,6'ya yükseldi. Tüketici güveni bugünkü değeriyle 16 ayın en yüksek seviyesi olsa da seçim öncesi döneme yakın değil.
KRİPTO
III. Kim kazanırsa kazansın, 80 bin
Geçtiğimiz haftayı güçlü kazançlarla tamamlayan Bitcoin'de de vaziyet durgun, tıpkı ABD endeksleri gibi. Bu özetin yazıldığı saatlerde %0,73 kayıpla 66.753 seviyelerinde işlem gören Bitcoin'i, 2.600 doların biraz altında seyreden Ethereum ve 581 dolar seviyelerindeki BNB izliyor.
Seçimler: CoinDesk'in aktardığında göre bazı yatırımcılar, 5 Kasım seçimi öncesi ton değişikliği yaparak, Bitcoin'in hangi ABD başkanı kazanırsa kazansın önümüzdeki haftalarda önceki zirveleri geçebileceğini söylüyor. Bu argümanın temelini, her iki adayın da yönetim ve politikalarda bir değişim getireceği üzerine kuruluyor. Her koşulda regülatif ortamda adımların atılacağını düşünen bazı profesyoneller, yatırımcıların her türlü değişikliğin iyi olacağını düşündüğüne işaret ediyor.
%94: CryptoQuant verilerini inceleyen Axel Adler Jr., Bitcoin arzının %94'ünün hâlihazırda kârda olduğunu söylüyor. Bugüne dek alınmış ve tutulan Bitcoin'lerin çoğunun 55 bin dolar seviyelerinden alındığı belirtiliyor.
ODAK
IV. IMF'nin raporundan öne çıkanlar
Uluslararası Para Fonu, Dünya Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı. IMF temelde, dünyanın büyük bir kısmının enflasyonu düşürmeyi ve ekonomik olarak yumuşak bir iniş yapmayı başardığını, resesyondan kaçındığını; ancak artan jeopolitik risklerle ve daha zayıf uzun vadeli büyüme beklentileriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Dünya: IMF'nin raporunda küresel manşet enflasyonun 2024'teki ortalama %5,8'lik değerinden 2025'in sonuna kadar yıllık bazda %3,5'e düşeceği belirtildi. "Enflasyona karşı küresel mücadele neredeyse kazanıldı" denilen raporda, faiz oranları, kamu harcamaları ve üretkenliği artıracak reform ve yatırımları kapsayan, "üçlü bir politika ekseni" çağrısı yapıldı. IMF, küresel büyümenin istikrarlı ancak yetersiz kalmasını beklediğini yazdı. ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi 2024 için %2,6'dan %2,8'e yükseltilirken, 2025 büyüme tahmini de %1,9'dan %2,2'ye çıkarıldı. Çin ekonomisinin büyüme tahminiyse düşürüldü.
Türkiye: IMF, temmuzdaki tahminlerinde %3,6 olarak ölçtüğü Türkiye büyüme oranını %3'e çekti. 2025'te de 0,1 puanlık bir aşağı yönlü revizyon yapıldı ve Türkiye ekonomisinin 2025'te %2,7 büyüyeceği öngörüldü. IMF'nin 2024 yıl sonu enflasyon tahmini %43, 2025 için ise %24 olarak açıklandı.
Seçimler: Uluslararası Para Fonu, adayların keskin şekilde farklılaşan ticaret öncelikleri göz nüne alındığında, ABD seçimlerinin piyasalar ve politika yapıcılar için "yüksek belirsizlik" yarattığını söyledi. IMF'nin sermaye piyasaları departmanı direktörü Tobias Adrian, piyasalardaki iyimserlik türü ve piyasalardaki değerleme düzeyiyle ülkeler içinde ve arasında daha fazla şoka yol açabilecek jeopolitik arka plan arasında bir gerilim olduğunan endişe ettiklerini söyledi.
👋
Gün içinde olanları izleyip portfolyo.co’da, 𝕏’te, Instagram’da ve LinkedIn’de aktarmayı sürdürüyoruz.