- Portfolyo.co Piyasa Özeti
- Posts
- M&A coşkusu
M&A coşkusu
Wall Street'teki M&A avukatlarının telefonları, Trump'ın galibiyetinden bu yana susmuyor.
Herkese günaydın. Bugün 10 Aralık Salı. ABD endekslerinde Nvidia kaynaklı geri çekilmeyi, kripto para piyasalarında aşırı ısınmanın getirdiği erimeyi konuşuyoruz. BIST 100'de ise düne damga vuran %1,75'lik yükseliş ve 10.257 puanlık kapanış öne çıkıyor. Gündeme geçmeden önce:
Sora: OpenAI, ilk olarak Şubat 2024'te ön izlemesini paylaşıp herkese "O L A Y" dedirttiği, prompt'lardan gerçekçi videolar üreten yapay zeka modeli Sora'yı son kullanıcıya açtı. Binden fazla RT, 3 bini aşkın beğeni alan paylaşımın ardından yoğun trafik sebebiyle yeni hesap açma durduruldu. Bu güncellemeyle Sora'nın daha hızlısı Sora Turbo, Plus ve Pro kullanıcılara da açılmış oldu.
ABD BORSALARI
I. AMD de Nvidia ve diğerlerine yeniliyor
ABD endeksleri kasım enflasyonun beklendiği haftanın ilk işlem gününde geri çekildi. Geçtiğimiz cuma seansında rekorlarını yineleyen endekslerden S&P 500 %0,61 geriledi, Dow Jones %0,54 kaybetti. Nasdaq'ın kaybı da %0,62 ile sınırlıydı.
Düşüşün sebepleri: Dün teknoloji hisseleri için pek iyi bir gün değildi. ABD'de hükümet değişimine sayılı günler kala tekrar hararetlenen ticaret savaşının ucu, günün sonunda Nvidia'ya dokundu. Çin, ayrıntılarına şurada değindiğimiz bir dizi başka olayın ardından, Nvidia’nın bilgisayar ağ ekipmanları üreten ABD merkezli bir şirket olan Mellanox’u satın alırken verdiği taahhütleri ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattığını duyurdu. Nvidia haberin ardından %2,6 geriledi.
Daha daha: Bank of America'nın Nvidia'yla rekabet risklerine dikkat çekerek notunu "al"dan "nötr"e düşürdüğü, hedef fiyatını da 180 dolardan 155 dolara çektiği AMD ise %5,6 geriledi. AMD CEO'su Lisa Su'nun 11 milyon dolardan fazla hisse sattığı ve son 12 ayda insider aktivitesinin arttığı gözlemleniyor. Mali yılının ikinci çeyreğinde satışları yıllık %9 büyüyen Oracle hem gelir hem de kâr beklentilerini kaçırdı ve %8'e varan düşüş gördü. Yine de Oracle'ın bu yılki %80'lik performansının 1999'dan bu yana en iyi performansı olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Enflasyon beklentileri: İndirim döneminin geldiği ve tatil sezonunun açıldığı kasım enflasyonunda bir miktar artış olası görülüyor. Dow Jones anketine göre aylık %0,3, yıllık %2,7'lik bir ölçüm bekleniyor. Zira tahminler, ABD'de bu tatil sezonunda e-ticaret ve dijital reklam harcamalarının rekor kıracağına işaret ediyor. Yine de CFRA Research'ten Sam Stovall, Nvidia'ya yönelik Çin soruşturması gibi haberlerin "yol boyunca bazı engeller oluşturacağını, ancak yıl sonuna kadar ilerlemeyi alt üst edebileceğini düşünmediğini" söylüyor.
BORSA İSTANBUL
II. BofA ve HSBC çimento aldı
Başta da söylediğimiz gibi BIST 100, haftanın ilk işlem gününde %1,75 değer kazanarak 10.257 puandan kapandı. Çimsa, Kaleseramik, Konya Çimento, Limak Doğu Anadolu, Oyak Çimento tavan olan veya tavana çok yaklaşanlardı. Çimsa'da görülen alımların %34'ü BofA'dan, %23'ü ise HSBC'den geldi.
Biraz daha çimento: Çimento ve inşaat odaklı hisselerde en son bu ölçekte bir hareket 6 Şubat depremlerinde görülmüştü. Henüz Suriye'de istikrarın nasıl sağlanacağı, yeni düzenin nasıl kurulacağı belirsizlikleri sürerken bu hisselere yönelik ilgi spekülasyon vasfı taşıyor. Tabii Fintables'tan Ali Cenk Gözen "Bazen uzun soluklu yatırım kararlarının başlangıcı spekülatif bir işlemle bile başlayabiliyor" diyor.
Analist yorumu: EKONOMİM'e görüş veren Marbaş Menkul Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru; açığa satış, enflasyon muhasebesi gibi gelişmeleri de hesaba katarak son haftalarda gelen haberlerin borsa lehine olduğunu not düşüyor. Enka İnşaat, Tekfen, Anadolu Efes, Aksa Enerji, Türk Traktör, Otokar, Zorlu Enerji gibi şirketlerin savaşın sona erdiği bölgede operasyonları olduğuna dikkat çeken Kuru, Suriye'deki son gelişmenin orta uzun vade fiyatlamalarda etkili olabileceğini düşünüyor. Kuru'ya göre ABD-Türkiye ilişkileri açısından da iyi bir dönem geliyor ve bu da BIST 100'ün fiyatlamayı sevdiği gelişmelerden biri.
İşsizlik: Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ekimde %8,8 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay %8,6 ölçülmüştü. Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik %16,6 oldu. Atıl işgücü oranı önceki ayda kaydettiği %25,7'lik değerinden %27,6'ya yükseldi.
KRİPTO
III. 6 haneden 5 haneye
Çok değil, birkaç ay önce 60 bin dolar seviyelerine sıkışan Bitcoin'de yeni normal artık 6 hane ve 5 hane arasındaki gitgellerle deneyimleniyor. Haftaya 100 bin dolar seviyelerinde başlayan Bitcoin'in bu pozisyonu koruyabilmesi çok uzun sürmedi. Dün gece saatlerinde 97 bin doların altına gerileyen en değerli kripto varlık, diğer varlıkları da aşağı çekti. Sabah saatlerinde Bitcoin 97 bin doların biraz üzerindeydi.
Dogecoin ve Ripple, piyasa değerine göre ilk 10 coin arasında %12'lik kayıpla en çok değer kaybedenler arasında öne çıktı. Solana da %7 geriledi. Ethereum'daki düşüş %5 olarak kaydedildi. Tron %17'lik bir düşüşle geçtiğimiz hafta kaydettiği kazanımları tersine çevirirken Cardano'daki kayıplar %15'i buldu.
Neler oluyor? En tatlı haftalar, Saylor'la başlar. MicroStrategy'nin Bitcoin sevdalısı kurucusu Michael Saylor, MSTR kodlu şirketinin geçtiğimiz hafta hisse satışı yoluyla 21.550 Bitcoin daha satın aldığını duyurdu. MSTR'nin sahip olduğu Bitcoin miktarı 423.650'ye çıktı; ki bu 41,5 milyar dolara karşılık geliyor. Ek olarak Bitcoin madencisi Riot, 500 milyon dolarlık dönüştürülebilir borç senedi ihraç edeceğini, buradan elde edilecek kaynakla da Bitcoin satın alacağını duyurdu. Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi, birkaç oyuncunun fiyatı yukarı sürdüğü endişesi, ABD piyasalarındaki hafta başı satışlarıyla birleşti ve Bitcoin'i de geri çekti. Yine de son üç yılın boğa döneminde görülen en yüksek tasfiyelerine yol açan bu kayıpların belirgin bir sebebi yok. Analistler, kasımdaki aşırı ısınmanın satış baskısı getirdiğini düşünüyor.
ODAK
IV. "Birleşme pazartesisi"
Yıl kapanışı yaklaşırken dün ABD şirketleri 35 milyar dolardan fazla büyüklüğe sahip birleşme anlaşmaları yaptı. En büyüklerinden bir dizisini hafta sonu özetimizde derlediğimiz, Mars ve Kellanova'nın 36 milyar dolarlık, Verizon ve Frontier'ın 20 milyar dolarlık, Blackstone ve AirTrunk'ın 16 milyar dolarlık anlaşmalarına bir dizi yeni anlaşma, yalnızca dün eklendi.
Omnicom 🤝 Interpublic: Hafta sonu WSJ tarafından duyurulan Omnicom - Interpublic anlaşması doğrulandı. Dünya çapında en büyük dört reklam / pazarlama / iletişim ajansı ağından (Publicis, WPP, Interpublic, Omnicom) ikisi 13 milyar dolarlık bir anlaşmayla birleşme kararı aldı.
Novolex 🤝 Pactiv Evergreen: Apollo Global'a ait ambalaj üreticisi Novolex, gıda, içecek ve özel ambalaj ürünleri alanında lider bir üretici yaratmak için Pactiv Evergreen'le kesin bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Anlaşmanın büyüklüğü ise 7 milyar dolar.
Arthur J. Gallagher 🤝 AssuredPartners: Şikago merkezli satın alma şirketi GTCR, sigorta aracılık şirketi AssuredPartners'ı halka açık bir sigorta aracısı olan Arthur J. Gallagher'a 13,5 milyar dolara satmayı kabul etti.
Mondelēz ❓ Hershey: Şıpsevdi, Tipitip, Falım, Jelibon, Oreo, Milka, Toblerone gibi markaların sahibi, Illinois merkezli atıştırmalık ve gıda şirketi Mondelēz'in, 1894'te kurulan dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden Hershey'e devralmak için yaklaştı. Mondelēz'in 2016'da şirkete yaptığı 23 milyar dolarlık teklif reddedilmişti. Öte yandan Zepboung ve Wegovy gibi GLP-1 ilaçları ve yükselen kakao fiyatları, Hershey'nin %1'den daha az yükselebildi. İddianın ardından Hershey hisseleri %10 değer kazandı.
Neler oluyor? The Financial Times'a göre dünkü "birleşme coşkusu", Trump yönetimi altında Joe Biden yönetimine kıyasla daha fazla M&A dostu bir ortam bekleyen iş dünyasının bu beklentisinin bir yansıması. Wall Street'in tanınmış M&A avukatlarından Paul Weiss'tan Scott Barshay, "Seçim sonuçları açıklandığında telefonum çalmayı bırakmadı. Son dört yıldır kenarda oturan müşteriler, zorlu olanlar da dahil olmak üzere, birdenbire anlaşma fırsatlarını araştırmaya heveslendiler" diyor.
2024, 2023'ü çoktan geçti: Hâlihazırda bu yıl gerçekleştirilen satın alma ve birleşme anlaşmalarının hacmi, yıllık bazda %10 artışla 2,9 trilyon dolara ulaştı. Yine de işlem faaliyetinin on yıldan uzun bir süredir ilk kez 3 trilyon doların altına düştüğü belirtiliyor. JPMorgan'dan Anu Aiyengar, birleşme ve satın almaların en çok "kesinliğe" ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Jeopolitik riskler sürse de seçim belirsizliğinin geride kalması, sırada bekleyen birleşme adaylarına cesaret veriyor.
👋
Gün boyunca önemli iş dünyası ve piyasa gelişmelerini portfolyo.co’da, 𝕏’te, Instagram’da ve LinkedIn’de izlemeye devam edeceğiz.