BIST 100 5 Ağustos kayıplarının etkisini atlatamadı

ABD borsaları yılın en hararetli haftasını takip eden haftada enflasyon verisine odaklandı. BIST 100 5 Ağustos kayıplarının etkisini atlatamadı. Donald Trump ve Elon Musk'ın X yayınında kriptonun adı geçmedi. Son başlıkta enerji emtiaları var.

Herkese merhaba. Bugün 13 Ağustos Salı. ABD borsaları yılın en hararetli haftasını takip eden haftada enflasyon verisine odaklandı. BIST 100 5 Ağustos kayıplarının etkisini atlatamadı. Donald Trump ve Elon Musk'ın X yayınında kriptonun adı geçmedi. Son başlıkta enerji emtiaları var. Hazırsanız, başlayalım.

  • İran - İsrail: ABD, İran'ın İsrail'e yönelik bir saldırı olasılığının daha da arttığına ve Haniye'nin öldürülmesine yönelik misillemenin bu hafta gerçekleşebileceğine inanıyor. Pentagon da bölgeye daha fazla askeri güç konuşlandırdı. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, ABD ve müttefiklerinin "önemli olabilecek bir dizi saldırıya hazırlıklı olmaları gerektiğini" söyledi.

  • Bank of America: Wall Street Journal, Bank of America'nın genç yatırım bankacılarını haftalık 100 saate varan çalışma sürelerinde çalışmaya zorladığını iddia etti. Bank of America çalışanlarından Leo Lukenas III, Heartland Finance'in UMB Bank tarafından satın alma işlemleri tamamlandığında, yaklaşık bir aydır haftada 100 saatten fazla çalışıyordu. Lukenas kapanan anlaşma için bir kutlama yemeğine katıldı, ertesi gün işe gelmeden öldü. Otopsi sonucu, koroner arterde kan pıhtısı oluştuğunu gösterdi.

  • Yunanistan: Başkent Atina'da başlayan ve yayılan yangın devam ediyor. Bir kişinin öldüğü bildiriliyor. Yetkililer, 100 bin dönümden fazla alanın yandığını söylüyor.

ABD BORSALARI
I. Endeksler gergin

ABD endeksleri, 12 Ağustos haftasının ilk işlem gününde dalgalı seyir izledi. Dow Jones günü %0,4 kayıpla tamamladı. S&P 500'ün seyri kabaca yataydı. Nasdaq, Nvidia'nın desteğiyle %0,2'lik bir kazanç elde etti. Hisse senedi yatırımcıları, yarın açıklanacak temmuz enflasyonu verisini izliyor ve ABD borsasının ekonomik belirsizliği aşıp aşamayacağını anlamaya çalışıyor.

  • Bilançolar: Bir yandan ABD merkezli şirketler bilanço açıklamaya devam ediyor. Bu hafta Home Depot ve Walmart gibi perakendecilerin sonuçları izleniyor.

  • Biraz da seçim: Financial Times'ın Michigan Üniversitesi Ross İşletme Okulu ile gerçekleştirdiği bir araştırma, ABD'de seçmenlerin Harris'in ekonomi yönetimine Trump'a kıyasla daha çok güvendiğini gösteriyor. Tabii bu fark çok güçlü değil. Harris ekonomi yönetimi konusunda 42 puan alırken Trump 41 puan alıyor. Ancak Harris, Biden'ın temmuzda kaydettiği rakamlara göre 7 puanlık bir iyileşme göstermiş gibi görünüyor. Bu araştırma daha çok Harris'in Biden'a kıyasla daha tercih edilebilir bir aday olduğunu gösteriyor.

BORSA İSTANBUL
II. Pazartesi çöküşünden en çok BIST 100 etkilendi

BIST 100 endeksi dün günü %0,80'lik bir kayıpla, 9.829 puandan tamamladı. CNBC-e'den Barış Erkaya, 5 Ağustos'ta yaşanan derin kayıplardan bu yana dünya endekslerinin nasıl hareket ettiğini izlemiş. O günden bu yana dünya borsaları toparlansa da BIST 100 başladığı yere geri dönemedi. Endeksteki kayıp, dünkü kapanış itibarıyla %6,16'ya ulaştı.

  • O süreçte neler oldu? O süreçte Türkiye'de Instagram erişime kapatıldı, 8 gün boyunca kapalı kaldı. Bölgesel gerilim arttı, İran'ın İsrail'e misilleme ihtimali her gece X trendleri arasında yerini korudu. Türkiye'de işsizlik, küresel genç işsizliği 15 yılın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen arttı, geniş tabanlı işsizlik %30'a yaklaştı. TCMB yıl sonu enflasyon beklentisini sabit tuttu ve hâlihazırda sıkılaşmanın etkilerini hisseden işletmeler için işlerin biraz daha zorlaşacağını sinyalledi.

  • Başka? Morgan Stanley Capital International (MSCI), Global Standard Endeksleri içinde yer alan Türkiye Endeksi'ne Anadolu Efes'i ekleyeceğini duyurdu. Anadolu Efes Small Cap endeksinden çıkarılacak. Ayrıca Global Small Cap Endeksleri içinde yer alan Türkiye Endeksi'ne 4 hisse eklenecek, 5 hisse çıkarılacak. Öte yandan, Bahadır Kimya, bugün borsada işlem görmeye başlıyor.

  • Cari denge: TCMB verilerine göre cari işlemler hesabı haziranda 407 milyon dolar fazla verdi. Bu 9 ay sonraki ilk cari denge fazlası oldu. İris Cibre, "İyileşmenin tüm kaynağı altın ve enerji iyileşmesi olmasa, cari dengede herhangi bir iyileşme görmeyecek aksine kötüleşme kaydedecektik" diyor.

KRİPTO
III. Donald Trump ve Elon Musk kriptodan söz etmedi

Donald Trump, Kongre baskınından bu yana yasaklı olduğu X'e Musk'ın X'i devralmasından sonra geri döndü ve dün ilk paylaşımlarını yaptı. Ayrıca Trump, Elon Musk'la 2 saati aşan bir X Spaces görüşmesinde buluştu. 1 milyondan fazla kullanıcının dinlediği yayın planlanandan 40-45 dakika geç başladı. Elon Musk, X'in DDoS saldırısına maruz kaldığını iddia etti, ancak NetBlocks ve konuya yakın kaynaklar bu iddiayı doğrulamadı.

  • Kriptonun adı geçmedi: Son dönemin bestie'leri Trump ve Musk'ın upuzun görüşmesinde göç, iklim krizi, ekonomi, hatta yapay zeka gibi konular konuşuldu ama konu bir türlü kriptoya, Bitcoin'e gelmedi. Polymarket'ta yatırımcılar kriptodan bahsedileceğine %65, Bitcoin kelimesinin geçeceğine ise %69 olasılık veriyordu. Sohbetin bir yerinde kripto kelimesinin geçmeyeceği konusunda bahse giren bir kullanıcı, 336 bin dolar kazandı.

  • Piyasa: Bitcoin 60 bin dolar sınırına yaklaştı. Ethereum 2.640 dolar seviyesinde el değiştirse de 2.700 psikolojik sınırı aşamadı.

  • Yatırımlar: PitchBook verilerine göre risk sermayedarları, 2024'ün ikinci çeyreğinde kripto girişimlerine ilk çeyreğe kıyasla 2,7 milyar dolar daha fazla finansman sağladı; ama anlaşma sayısı ilk çeyreğe kıyasla azaldı. PitchBook, 2024 tüm yılda 2023'e kıyasla önemli bir artışla, 12-14 milyar dolar arası bir finansman bekliyor.

ODAK
IV. OPEC, petrol talep beklentisini düşürdü

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Çin'e dair beklentilerin yumuşamasını gerekçe göstererek, petrol talebi büyümesini düşürdü. Viyana merkezli kartel, talebin bu yıl günde 2,11 milyon varil artarak, 104,3 milyon varile ulaşacağını tahmin etti. Önceki tahmin, günde 2,25 milyon varil artıştı.

  • Hâlâ sağlıklı seviyelerde: Pandemiden önce görülen günlük 1,4 milyon varillik tarihsel ortalama göz önünde alındığında, revizyona rağmen günlük talep beklentisinin hâlâ sağlıklı seviyelerde olduğu düşünülüyor. Ayrıca ING Think analistleri, beklentilerin hâlâ Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tahminlerinden daha güçlü olduğunu yazıyor.

  • Fiyatlar: Petrol fiyatları, geniş çaplı satış dalgasının ardından görülen toparlanmayı takiben, temmuz başından bu yana ilk haftalık artışını geçtiğimiz hafta kaydetti. Brent ham petrol varil başına 80 dolar civarında işlem görüyor, WTI ise 77 dolar civarında. Petrol fiyatlarını İran'ın misilleme tehdidi destekliyor. Öte yandan Rusya ile Ukrayna arasında enerji odaklı yoğunlaşan çatışmalar, Libya'nın en büyük petrol sahasının kapatılması ve ABD'de resesyon korkusunu hafifleten ekonomik veriler fiyatları yukarı yönlü destekliyor.

  • Yine de: Aşağı yönlü baskılar arasında ise yavaşlayan Çin ekonomisinin talebi olumsuz etkilediğine ilişkin süreğen endişeler ve ABD'de faiz indirimlerinin başlangıcına ve ölçeğine dair belirsizlikler öne çıkıyor.

  • LNG: Avrupa'da doğal gaz fiyatları ağustos başında yılın başından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu artışın önemli bir sebebi de arz endişeleri. Rusya - Ukrayna arasında, Gazprom'un Avrupa'ya gaz ulaştırdığı boru hattının son ölçüm istasyonu olan Suca'da şiddetlenen çatışmalar, fiyatları yükseltiyor. Gazprom Temsilcisi Sergey Kupriyanov, birkaç gün önce analistlerin gaz fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşündüğünü söylemişti.

Arkadaşınıza iletin 👋

Sıcak gelişmeler için Portfolyo 𝕏  ve LinkedIn’de. Ayrıca Instagram’da — nihayet!

Bu özeti sevdiyseniz, sevebileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşın.

Görüşmek üzere!