Ekonomi yönetimi konuştu, BIST 100 rekor kırdı

Şimşek ve Karahan'ın dünkü yoğun takvimi BIST 100'de yeni rekoru, ABD'de beklentilerden de iyi soğuyan enflasyon endekslerde rotasyonu beraberinde getirdi.

Herkese merhaba. Dün Türkiye’nin gündemi daha yoğundu ve bu yoğun gündemin BIST 100’e yansıması yeni rekor oldu. ABD’den enflasyon verisi geldi ancak büyük değerlilerden küçük değerlilere yönelen bir rotasyon Nasdaq’a kötü bir gün yaşattı. Öte yandan ünlü bankalar Fed’in faiz indirimi tahminlerini geri çekti. Anlatacak çok şey var, vakit kaybetmeden başlayalım.

  • Pazartesi: Önümüzdeki pazartesi 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla Borsa İstanbul kapalı.

ABD BORSALARI
I. Rotasyon iyidir

Dün ABD için enflasyon günüydü. ABD’de enflasyon haziranda beklentilerin de ötesinde yavaşladı. Haziran TÜFE’si yıllık %3 olarak açıklandı. Enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek TÜFE ise %3,3 olarak ölçüldü. Aylık bazda enflasyon, Mayıs 2020’den bu yana ilk kez düşerek haziranda %0,1 geriledi. Beklentilerin ötesinde bir yavaşlamaya işaret eden bu veriler ABD endekslerinde başka bir trendi beraberinde getirdi.

  • Rotasyon: WSJ’ye göre soğuyan enflasyon, büyük teknoloji şirketlerine yönelik talep azalttı ve endüstriyel sektörlerden küçük şirketlere yığıldı. S&P 500’ün bu yıl en kötü performans gösteren sektörü gayrimenkul %2,7 yükseldi, kamu hizmetleri ve endüstri grupları sırasıyla %1,8 ve %1,3 kazandı. Diğer yandan piyasayı rekorlara taşıyan mega hisseler geriledi. Muhteşem Yedili olarak anılan şirketler piyasa değerinden 600 milyar dolara yakın bir miktarı sildi. Nvidia %5,6, Meta %4,1 düştü. Apple ve Microsoft %2’den fazla geriledi. BNY Wealth’ten Sinead Colton, bu şirketlerin çoğunun yılın ilk yarısında çok güçlü performans gösterdiğini, yavaşlayan enflasyonun yatırımcıları çeşitlendirmeye yönlendirdiğini söyledi.

  • Endeksler: Nasdaq dün %2 kayıpla nisandan bu yana en kötü gününü yaşadı. S&P 500 %0,9 düştü. Dow Jones %0,1 yükseldi. Harris Financial Group’un Yönetici Ortağı Jamie Cox, “Rotasyon, boğa piyasasının can damarıdır, bu harika bir haber” diyor.

  • Faiz beklentileri yeniden şekillendi: Morgan Stanley, enflasyon okumasının ardından bu yıl üç faiz indirimi beklentilerini yineledi. Piyasanın iki faiz indirimi beklediği, ancak bankanın üç faiz indirimi öngördüğü belirtildi. JPMorgan ise Fed’in faiz indirimlerine daha erken başlayacağını öngördü ve ilk indirim için eylülü işaret etti.

BORSA İSTANBUL
II. Şimşek ve Karahan konuştu, BIST 100 yeni rekorunu kırdı

Dün ekonomi yönetiminin ajandası yoğundu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, JPMorgan’ın Türkiye’deki yatırımcı toplantısına katıldı. Ayrıca Şimşek Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) ve TÜSİAD toplantılarına katıldı.

  • Şimşek ne dedi? Bakan Şimşek, TÜSİAD toplantısında mali disiplinde sorun olmadığını, en zorun geride kaldığını, programın çalıştığını ve başaracaklarını söyledi. Kur riskinin azaldığına dikkat çeken Şimşek, temmuzda enflasyonun %60’a inebileceğine, yıl sonu için %42’ye kadar toleransları olduğuna değindi. TCMB mayısta yıl sonu enflasyon tahminini %38 olarak revize etmişti. Şimşek ayrıca Türkiye Bankalar Birliği’nin buluşmasında bankacılarla bir araya geldi. Bankacılık sektörüne “müteşekkir olduklarını” dile getiren “sabır” çağrısında bulundu.

  • Karahan ne dedi? Karahan , yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan’la JPMorgan’ın toplantısında konuştu. Karahan’ın konuşmasında da dezenflasyon sürecinin başladığı vurgusu öne çıktı. 1,5 trilyon liradan fazla bir miktarın sterilize edildiğini söyleyen Karahan, sunumunu enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceği yönündeki görüş birliğine değinerek tamamladı.

  • İş dünyası ne diyor? Bankacıların buluşmasında TBB Başkanı Alpaslan Çakar , fonlama maliyetlerinin arttığı ve kredi büyümesinin sınırlı kaldığı bu dönemde zorunlu karşılıklardaki artışın bankaları zorladığını dile getirdi. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “Son 10 yılda fakirleştik” ifadelerini kullandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu , TÜİK’in şirketler için öne sürdüğü fahiş kârlar elde ederek enflasyondan yararlandıkları iddialarına “Özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın” gibi bir çıkışla yanıt verdi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç ise kur ve enflasyon makasının %40’ın üzerinde, TÜİK ve İTO endekslerinin ortalamasının %66 olduğuna işaret etti. Bugün ise EKONOMİ’den İmam Güneş’in haberine göre Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe , ihracatta rekabetçiliği büyük ölçüde kaybettiklerini söyleyerek “dolar/TL en az 37 olmalı” dedi.

  • BIST 100: Patronlar muhtelif mecralarda huzursuzluklarını dile getirse de Karahan ve Şimşek’in dünkü gösterisi endeksi günlerdir ulaşmaya çalıştığı 11 bin rekorunun üzerine taşımaya yetti. BIST 100 %2,62 yükselerek günü 11.024 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi XBANK %4,58 yükseldi, liderliği ise Garanti Bankası (%7,38) ve Yapı Kredi (%4,54) üstlendi. KLSER, GUBRF, ALFAS gibi hisseler dünün en iyi performans gösterenlerindendi.

KRİPTO
III. Kripto endüstrisi SEC’yi yeniyor mu?

Dün kripto para piyasalarında en çok öne çıkan gelişmelerden biri ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), stabilcoin ihraççısı Paxos’un Binance ile geliştirdiği BUSD’ye yönelik soruşturmasından vazgeçmesi oldu. SEC, dolara sabitlenen bir stabilcoin olsa da BUSD’nin bir menkul kıymet olduğu iddiasıyla soruşturma yürütüyordu. Paxos, soruşturmadan vazgeçildiğine dair resmî bir bildirim aldığını söyledi.

  • Endüstri kazanacak mı? Gary Gensler liderliğindeki menkul kıymet düzenleyicisi ve kripto para endüstrisi arasında son yıllarda giderek şiddetlenen bir mücadele, sektördeki herkesin mâlumu. The Block’tan Daniel Kuhn , hukukçuların ve kripto yorumcularının “Kripto endüstrisi SEC’yi yeniyor mu?” sorusu konusunda bölündüğünü düşünüyor. Bitcoin ETF onayı, Ripple’ın kazanımı, SAB121 yasası, Consensys ve Paxos soruşturmalarından vazgeçişler SEC’nin havlu atmaya yaklaştığına işaret eden göstergelerden. Öte yandan kimileri de SEC’ye karşı bir kazanım elde etmenin dahi maliyetinin çok yüksek olduğuna ve şirketlerin regülatif mücadelelerle vakit kaybederken daha iyi işler üzerinde çalışmalarının zor olduğuna dikkat çekiyor.

  • Piyasa: Bu özetin yazıldığı saatlerde BTC 57.200 seviyelerinde işlem görüyordu. Dünkü enflasyon verisi Bitcoin’de yukarı yönlü bir harekete sebep oldu ancak piyasada henüz istikrardan söz etmek mümkün değil. JPMorgan ise şaşırtıcı bir biçimde iyimser. Tasfiyelerin, satışların temmuzda sona ereceğini, ağustosta piyasaların toparlanacağını düşünüyor.

ODAK
IV. O sırada Biden’ın evreninde

ABD Başkanı ve Demokratların adayı Joe Biden geçtiğimiz günlerde yaptığı bir X paylaşımıyla adaylıktan çekileceği yönündeki iddia ve taleplere net bir yanıt vermişti. Ancak 81 yaşındaki başkan dün bir basın toplantısında yaptığı iki hatayla şakalara konu, eleştirilere odak olmaktan kurtulamadı.

  • Başkan, dün muhtelif basın toplantılarında Rusya, İsrail-Hamas, ticaret politikası, vergiler gibi önemli konu başlıklarında fire vermeden konuştu. Ancak başkan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yi “Vladimir Putin” olarak tanıttı ve yardımcısı Kamala Harris’i kastederek güven duymasaydı “Başkan Yardımcısı Trump’ı başkan yardımcısı olarak seçmeyeceğini” söyledi.

Görüşürüz 👋

Veri cephesinde sakin bir gün. JPMorgan bilançosunu açıklayacak. Yarın gündemde ABD’den gelecek istihdam verileri var. Gün içinde yeniden buluşalım!