Haniye’nin öldürülmesi piyasaları nasıl etkiledi?

Hamas politik büro şefi Haniye'nin İran'da öldürülmesi Brent petrolü 80 dolara yaklaştırdı. Altın ve diğer kıymetli madenlerde de artış görüldü.

Herkese günaydın. Temmuz ayının son gününe, 31 Temmuz’a sıcak gündemle başlıyoruz. Hamas’ın siyasi lideri Haniye’nin öldürülmesinin ayrıntılarını ve piyasa etkilerini ilk başlıkta konuşuyoruz. Bu akşam TSİ 21:00’de Fed’in temmuz faiz kararını bekliyor, büyük teknolojide devam eden düşüşleri inceliyoruz. Hazırsanız, başlayalım.

  • 🇻🇪 Venezuela: Venezuela’da Maduro’nun “seçimi çalarak” üçüncü dönemini ilan etmesiyle ilgili gerginlikler sürüyor. AFP, Maduro karşıtı 11 protestocunun öldüğünü söyledi. Muhalefet lideri Machado’nun çağrısıyla toplanan Venezuelalılar şu kısa videoda görülüyor. Peru’nun seçilmiş başkan olarak muhalefetin başkan adayı Edmundo González Urrutia’yı tanıdığını duyurduğu biliniyor. Ayrıca ülkede bazı polislerin de üniformalarını çıkardığı iddia ediliyor.

SICAK GÜNDEM
🚨 Haniye, İran’da öldürüldü

Bloomberg

Bu sabaha Orta Doğu’daki gerilimi başka bir boyuta taşıyacak yeni bir gelişmeyle başladık. Hamas, siyasi lideri İsmail Haniye’nin, Tahran’a düzenlenen bir hava saldırısında İsrail tarafından öldürüldüğünü söyledi. İsrail saldırıyı üstlenmedi, ancak İsrail bakanlarından Amiyah Eliyahu “Haniye’nin ölümü dünyayı daha iyi hâle getirecek” dedi. Hamas’ın önemli figürlerinden biri olan Haniye, Ramazan Bayramı’nda İsrail tarafından gerçekleştirilen bir saldırıda üç oğlunu ve dört torununu kaybetmişti.

  • Hamas’tan ilk tepki: Hamas’tan yapılan ilk açıklamada “Haniye, siyonist bir saldırı sonucu Tahran’da öldürüldü. Hamas liderinin suikastının korkakça bir eylem, cezasız kalmayacak” ifadeleri kullanıldı.

  • Diğer ilk tepkiler: İran hükümeti olayın ayrıntılarının soruşturulduğunu, Haniye’nin ölümünün İran-Filistin direniş bağlarını güçlendireceğini, Haniye’nin kanının yerde kalmayacağını söyledi. Rusya, saldırının “kabul edilemez bir siyasi cinayet” olduğunu söyleyerek suikastı kınadı. Türkiye, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamayla saldırıyı kınayarak saldırının Netanyahu hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığını bir kez daha gösterdiğini ve Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını paylaştı.

  • Öncesi: Cumartesi günü İsrail tarafından işgal altında olan Golan Tepeleri’ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı sonrası bölgedeki gerilim artırmıştı. İsrail , saldırının misillemesi olarak Beyrut’ta Hizbullah’ın askeri liderlerinden birini öldürdü.

  • İran’ın konumu: Haniye suikastı, Reisi’nin helikopter kazasında yaşamını yitirmesi sonucu yapılan seçimle göreve gelen yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın ilk büyük sınavlarından biri. Öte yandan öldürülmeden bir gün önce İran dini lideri Hamaney’le görüşen Haniye’nin İran’ın başkentinde öldürülmesi İran için itibar sarsıcı bir gelişme.

  • Piyasalar: Haniye’nin öldürülmesinin ilk etkileri petrol ve altında görüldü. Golan Tepeleri’ndeki saldırının ardından ivmelenen petrol, suikast haberiyle birlikte daha da hızlandı. Brent ham petrol önceki üç seansta %4,5 düştükten sonra varil başına 80 dolara yaklaştı , WTI ise varil başına 76 dolardan işlem gördü. Phillip Nova’nın kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, Haniye’nin öldürülmesinin “ateşkes umutlarını açıkça ortadan kaldırdığını” söyledi ve saldırının Tahran’da gerçekleştirilmesinin, diğer ülkelerin de katılacağı daha geniş bir çatışmayı körüklemesinin mümkün olduğunu ifade etti. Golan Tepeleri’ndeki saldırının ardından yukarı yönlü hareketlenen ve Fed’in bu toplantıda faiz indirimi sinyali vereceğine dair beklentilerden de güç alan altın, %0,4’lük bir yükselişle ons başına 2.417 dolara kadar yükseldi. Gümüş, platin ve platinde de artışlar görüldü.

ABD BORSALARI
II. Fed öncesi Big Tech düşüşü

ABD borsalarına bilançolar yön veriyor ve yatırımcılar Fed’in bu akşamki mesajlarını bekliyor. Öte yandan cuma günü ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisi de gidişatı belirlemede önemli rol oynayacak. Bu kritik haftanın ikinci gününde, teknoloji hisseleri değer kaybetmeye devam etti.

  • Endeksler: Dün Nasdaq Bileşik %1,3, S&P 500 ise %0,5 değer kaybetti. Dow Jones’taki artış %0,5 oldu, ki rotasyonun devam ettiğine dair başka bir işaret. Russell 2000 2024’ün başından bu yana %11’lik performansıyla, %14’lük performansa sahip S&P 500’e yaklaştı.

  • Kazananlar, kaybedenler: Nvidia’nın %7’lik kaybı dikkat çekti. Nvidia’nın 30 günlük volatilitesi Bitcoin ve Ethereum’un göstergelerini aştı. Başka bir deyişle Nvidia, Bitcoin ve Ethereum’dan daha volatil bir varlık hâline geldi. Beklentilerden az bulut geliri açıklayan Microsoft %7 değer kaybetti. Starbucks beklentileri karşılasa da geliri Wall Street tahminlerinin altında kaldı ve şirketin Çin’deki mağaza satışları %14 düştü. Veri merkezi segmentini Nvidia rakibi yongasının satışlarıyla bir yılda iki kattan fazla büyüten AMD %8 değer kazandı. Kazanç görünümünü güncelleyen ve beklentileri aşan PayPal %8,6 yükseldi. Kazanç görünümünü düşüren ilaç devi Merck %9,8 gerilerken hızlı tüketim devi Procter & Gamble da %4,8 değer kaybetti.

  • Fed’den beklentiler: Dün başlayan Fed temmuz politika toplantısı bugün sona erecek ve Fed bu akşam TSİ 21:00’de temmuz faiz kararını açıklayacak. Bu akşamki toplantıda indirim beklenmiyor, ancak Jerome Powell’ın basın toplantısı ve Fed’in karar metninde faiz indirimlerinin zamanlamasına daha belirgin bir çizelge paylaşılması öngörülüyor. Principal Asset Management’tan Seema Shah , güçlü bir ekonomik görünüm ve güçlü kurumsal kazançların düşüş eğiliminde olan enflasyonla birleşmesinin, riskli varlıkları destekleyebileceğini ve teknolojiden uzak getirilerin genişlemesini de beraberinde getirebileceğini düşünüyor.

BORSA İSTANBUL
III. 11 bin hayal mi oldu?

BIST 100 endeksi dün hafta başından bu yana süren yön arayışı ve beklenti eksikliği sebebiyle değer kaybını sürdürdü. %0,39 değe kaybeden endeks günü 10.692 puanla tamamladı. Endeks Orta Doğu’daki gerilimin de etkisiyle bu sabaha da satıcılı başladı. Banka ve sanayici bilançoları endekse olumsuz etki eden faktörler arasında sıralanıyor.

  • Yapı Kredi: Akbank’ın açıkladığı kâr düşüşünün bankacılık endeksine negatif etki edebileceğini dün alıntılamıştık. Bugün ise Yapı Kredi Bankası’nın geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %38’lik kâr kaybını izledik. Öte yandan Garanti’nin kârının %22 arttığını biliyoruz. Öte yandan geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1,6 milyon TL net kâr açıklayan Arçelik, bu yıl 432 milyon TL net zarar açıkladı.

  • İş dünyasından şikayetler büyüyor: Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç , sanayiciler için düşük faizin elzem olduğunu, ancak faiz indirimi için erken olduğunu söyledi. Yüksek maliyetler nedeniyle kârdan vazgeçtiklerini, özvarlıklarında dahi tahribat yaşadıklarını dile getiren Ardıç, cari açıktaki iyileşmenin iç talep daralmasından değil, altın ithalatının azalmasından kaynaklı olduğunu söyledi. Öte yandan dün açıklanan İSO İkinci 500 listesi , küçük ve orta ölçekli şirketlerin üretimden satışlarının reel olarak %13,7 azaldığını, vergi öncesi dönem kârının da %23,1 gerilediğini gösterdi. Aynı süreçte reel borç büyümesi %7,2 olarak ölçüldü.

  • Riskler artıyor mu? Bloomberg’de yayımlanan bir makalede Gemcorp Capital Management Başekonomisti Simon Quijano-Evans’ın Türkiye için “gelişmekte olan piyasa yatırımcıları için bir numaralı konu” değerlendirilmesine de yer verildi. Habere göre yükseliş eğilimli yatırımcılar Türkiye’de ekonominin istikrar bulduğuna dair daha çok kanıt buluyor. Bakan Şimşek ve ekibinin çabaları yatırımcıları geri kazanıyor. Ancak bölgesel çatışmanın Türkiye’nin ekonomik istikrarını sarsabileceğini söyleyen BNY Mellon, Türkiye’ye temkinli yaklaşanlardan. Bu sabah yaşanan suikast, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e yönelik Karabağ ve Libya atıflı sözleri ve Dışişleri Bakanlığı’nın saldırıya verdiği hızlı tepki gerilimi tırmandırabilir.

KRİPTO
IV. Ripple %7 yükseldi, Mt. Gox transferi Bitcoin’i zayıflattı

Hafta başında 69 bin dolar seviyelerini kaydeden Bitcoin ABD hükümetinin transferleriyle dün 65 bin dolara kadar gerilemişti. Bir türlü hak ettiği ivmeyi yakalamayan Bitcoin bugün de Mt. Gox borsasından gelen transferlerle sarsıldı. Haniye’nin öldürülmesi Bitcoin’e biraz olsun yukarı yönlü hareket kazandırsa da blokzinciri analiz şirketi Arkham Intelligence’ın verilerine göre 2,25 milyar dolar değerinde Bitcoin’in batık kripto borsası Mt. Gox tarafından hareket ettirilmesi dünyanın en değerli kripto varlığını en fazla 66 bin doların üzerine taşıyabildi.

  • Başka? Spot ve türev borsalardaki Bitcoin rezervlerinin son yılların en düşük seviyesine gerilediğini biliyoruz. Analistler bu durumu, uzun vade Bitcoin yatırımcılarının, varlıklarını soğuk cüzdanlarda saklamayı seçtiğini gösteriyor. Elbette son dönemde Almanya, ABD ve Mt. Gox hareketlilikleri sebebiyle dolaşımdaki BTC miktarı biraz olsun arttı, ancak yine de 2022’den bu yana süren aşağı yönlü rezerv trendi devam ediyor. Öte yandan Ripple , SEC davasında nihayete varılacağı beklentisiyle Asya işlemlerinde %7 yükselerek BTC ve ETH’nin performansını geride bıraktı.

  • ETH ETF kötü talihi kırdı mı? ABD’de listelenen spot Ethereum ETF’ler dün 33,6 milyon net giriş gördü ve devam eden negatif seriyi sona erdirdi. Dün net çıkış gören tek fon Grayscale’in Ethereum Trust’ı idi.

  • Bitcoin 2024: ABD’nin Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump , hafta sonu katıldığı Bitcoin 2024 konferansında 21 milyon dolar değerinde bağış topladı. Bağışların çoğu Trump’ın özel yuvarlak masa etkinliğinden geldi. Bu etkinlikte başkan adayıyla fotoğraf çektirmenin maliyeti 60 bin dolardı.

Arkadaşlarınızla paylaşın 👋

Gün içinde açıklanan bilançoları, piyasa gelişmelerini, Orta Doğu gerilimine dair son ayrıntıları izlemeyi sürdüreceğiz.

Sıcak gelişmeler için Portfolyo 𝕏 Instagram  ve LinkedIn’de.

Portfolyo Piyasa Özeti’ni hafta içi her gün yayımlanan ve piyasalardaki gelişmeleri özetleyen bu bültenle ilgilenebileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza iletin.

Görüşmek üzere!