İlk bilançolar rotasyonun devam edeceğini söylüyor

Teknoloji ve mavi çip bilançoları rotasyonun süreceğine işaret ediyor. TCMB eylülde faiz indirimi söylentilerini rafa kaldırdı.

Herkese merhaba. Dün açılış öncesi ve kapanış sonrası ABD borsaları için hareketliydi. BIST 100’de TCMB’nin faiz kararının ve politika metninin etkileri görüldü. Kripto piyasalarında spot Ethereum ETF’lerin ilk gün performansı konuşuldu ve ne yazık ki Mt. Gox kâbusu sona ermedi. Hazırsanız, başlıyoruz.

  • Anketlere güvenir misiniz? Kendimizi ABD seçim yarışını takip etmekten alıkoyamıyoruz. Biz her yıl bir seçim yarışı izlemekten yorulmuyoruz… Reuters/Ipsos araştırmasına göre Demokratların muhtemel yeni adayı Harris %44, Trump %42 oy alıyor.

ABD BORSALARI
I. Rotasyon devam edecek

Dün ABD borsalarının gündeminde teknoloji şirketlerinden ve mavi çiplerden gelen bilançolar vardı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik dün %0,1 değer kaybetti. S&P 500’deki kayıplar %0,2 ile sınırlı kaldı. Dow Jones ise %0,1 geriledi. Doğrusu bilançolar, seçim gündeminin, cuma günü küresel interneti karanlığa gömen BT kesintisinin ve Fed’in faiz rotasının etkilerini gölgeledi.

  • Kazananlar, kaybedenler: Spotify, aylık aktif kullanıcı sayısında beklentilerin altında kalsa da kârdaki artışla dün seans boyunca yükseldi ve %12 değer kazandı. UPS, beklentilerin altındaki gelirler ve aşağı yönlü revize edilen görünümün ardından S&P 500’ün en kötü performansını göstererek %12 düştü. Çin’deki pazar payı azalan GM, %6,4 düşüşle 2022’den bu yana en kötü günlük performansını kaydetti. Dünyada aktif iki savaş ve diğer bölgesel gerilimler ABD’nin en büyük savunma tedarikçisi Lockheed Martin’i %5,6 yukarı sürdü. Net kârı ikinci çeyrekte de üst üste düşen Tesla %8’e yakın değer kaybetti. Reklam satışlarındaki büyüme ikinci çeyrekte yavaşlayan Google’ın çatı şirketi Alphabet, yapay zekaya akan yatırımların da etkisiyle geriledi.

  • Ne diyorlar? WSJ’nin aktardığı analist yorumlarına göre Gabelli Funds’tan John Belton, yapay zeka trendinin “coşku aşamasının” geçildiğini kaydediyor ve yatırımcının “somut sonuçlar” aradığına dikkat çekiyor. Goldman Sachs gibi bankaların YZ getirisini bilançolarda daha çok aramasınının Muhteşem Yedili’deki satışları desteklediği düşünülüyor. Dolayısıyla bu raporlar rotasyonun, yani faiz indirimlerinin başlamasıyla yükselişine garanti gözüyle bakılan küçük hisselere yönelimin devam edeceğine işaret ediyor. Nitekim küçük şirketleri takip eden Russell 2000 endeksinin %1’lik artışla mega-cap’lerden daha iyi performans gösterdiği bu savı bir ölçüde doğruluyor. Russell 2000’in temmuz kazancı bugüne dek %9,6’yı buldu.

BORSA İSTANBUL
II. TCMB faiz indirimi beklentileri ortadan kaldırdı mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Başkan Fatih Karahan’ın programı dolayısıyla bu hafta perşembe değil, salı günü toplandı. TCMB, politika faizini beklentilere paralel şekilde faizi %50’de sabit tuttu. Ve tabii geriye karar metnindeki mesajları didiklemek kaldı.

  • Faiz indirimi? Muhtelif tahminler ve spekülasyonlar TCMB’nin eylülden itibaren faiz indirimlerini değerlendirebileceğini ortaya atmıştı. Ancak TCMB’nin mesajındaki “enflasyonist baskıların canlı” olduğuna dair vurgu, “parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin de dikkate alınacağı” notu ve kararlılık mesajları sebebiyle eylülde faiz indirimi tartışmalarının rafa kalktığı konuşulmaya başlandı. EKONOMİ’den Şebnem Turhan’ın aktardığına göre uzmanlar, ilk faiz indiriminin yıl sonuna doğru, enflasyonun %42’nin altına gerilediği durumda yapılabileceğini söyledi.

  • 5 milyar dolar: TCMB bugün yaptığı yeni bir duyuruda , Suudi Arabistan’la geçtiğimiz yıl yapılan 5 milyar dolarlık mevduat işleminin de karşılıklı mutabakatla sonlandırıldığını söyledi. Merkezin açıklamasında, son dönemde depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerde 7 milyar dolar karşılığı iyileşme sağlandığı belirtildi .

  • Endeks: BIST 100 dünü %0,74’lük kayıpla tamamladı. JPMorgan’ın Türk bankalardaki temel görünümün bozulduğuna yönelik açıklamaları bankacılık endeksine %1,92 kaybettirdi. BIST 100’ün lokomotifi konumundaki bir diğer endeks olan holding endeksi de %0,36 düştü. En çok kazandıran %3,97 ile bilişim sektörü olurken, en çok kayıp %2,69’la iletişim sektöründe yaşandı.

KRİPTO
III. Ethereum ETF’lerde “sağlam başlangıç”

Spot Ethereum ETF’ler, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) son onayıyla dün işlem görmeye başladı. Spot Ethereum ETF’ler ilk gününde 107 milyon dolarlık net giriş gördü. Üstelik bu net giriş, Grayscale’in Trust’ından çıkan 484 milyon dolara rağmen elde edildi. Spot ETH ETF’lerdeki toplam işlem hacmi 1,1 milyar dolar olarak ölçüldü. Bloomberg analistleri ilk gün performansını “sağlam başlangıç” olarak değerlendirdi.

  • Mt. Gox kâbusu sürüyor: Japonya merkezli batık kripto para borsasının geri ödemeleri temmuzun sonuna yaklaştığımız bu günlerde de devam ediyor. Kraken’e yapılan yeni transferler Bitcoin’i %7’lik bir düşüşe sürükledi. Solana, Ripple, Cardano gibi altcoin’ler de düştü. Ethereum, spot ETH ETF’lerdeki “sağlam başlangıca” rağmen yukarı yönlü hareketlenemedi.

  • Umutlar 2025’e mi kaldı? Decrypt’in görüştüğü Sygnum Bank dijital varlık araştırmaları başkanı Katalin Tischhauser, önümüzdeki 12 ayda ETH ETF’lerde 5-10 milyar dolar yönetilen varlık beliyor. Tischhauser’a göre daha güçlü etkiler 2025’in ilk yarısına kalabilir. Hedge fonlar elini çabuk tutacak. Merkle Tree Capital’dan Ryan McMillin ise ETH ETF’te büyük koşudansa sürdürülebilir bir talep görmenin daha anlamlı olabileceğini düşünüyor.

ODAK
IV. Uşak Seramik: Gözler 9 Ağustos’ta

Dün uzun okumalarımızın bir yenisi olarak işlediğimiz Uşak Seramik vakasını bugünün özetinin odağında tekrar konu etmek istedik. Malum, Türkiye’de kamuya açık iş dünyası dramalarına pek sık rastlamıyoruz, ABD’deki kadar.

  • Nedir? Çiğdem Meto isimli bir bireysel yatırımcı, B tipi hisseye sahip, kooperatif modeliyle kurulmuş, Anadolu’nun en büyük sanayi şirketlerinden biri olan Uşak Seramik’in hisselerini bir yıldır topluyor. Meto’nun temel gayesi, yedi kez bedelli sermaye artırımı yapmasına rağmen bir kez temettü ödememiş, borçlu, 20 yıldır kötü yönetildiğini ve küçük yatırımcıyı mağdur ettiğini düşündüğü Uşak Seramik’i Tanışlar’dan devralmak. Meto yalnız değil, ArabexBorsa isimli X hesabından yaptığı paylaşımlara gelen yorumlar, güçlü bir yatırımcı kitlesinin de arkasında olduğunu gösteriyor. Küçük pay sahibi bireysel yatırımcılar da vekaletlerini Çiğdem Meto’ya vermek için sorular soruyor.

  • Neler oldu? Temmuz ayının başında Uşak Seramik genel kurul için toplandı. Meto da oradaydı. Ve şirketin mevcut yönetimiyle Meto arasında tartışmalar çıktı. Uşak Seramik internet kesintisini gerekçe gösterse de ilk genel kurulda bu tartışmalar ve zaman zaman arbedeye dönüşen gerginlikler sebebiyle bir sonuca ulaşılamadı ve genel kurul ertelendi. Yeni tarih 9 Ağustos.

  • Meto kendine güveniyor: Çiğdem Meto’nun dün X üzerinde yaptığı bir soru cevap etkinliğine katıldık. Meto, hem kendisinin, hem inşaatçı ailesinin hem de birlikte çalıştığı bazı yatırımcıların finansal olarak oldukça güçlü olduğunu söylüyor. “Biz cebimizde parayla gideceğiz” oraya diyen Meto, çalışanların ödenmediğini söylediği maaşlarını, şirketin borçlarını kapatacak güce sahip olduğunu vurguluyor.

  • “Abla”, “hanımağa”: Küçük yatırımcıların “abla”, “hanımağa” gibi ifadelerle hitap ettiği Çiğdem Meto’nun X hesabı şenlikli. Uşak Seramik de o günden bu yana her gün tavan.

Arkadaşınıza iletin 👋

Bugün ABD’den ve Avrupa’dan S&P PMI veriler gelecek. ABD’de aylık yeni konut satışları izlenecek. Fed’den Bowman konuşacak. Gün içinde portfolyo.co’da buluşalım.

Portfolyo’nun her sabah ABD borsalarında, Borsa İstanbul’da ve kripto para piyasalarında olup biteni dört boşlukta derlediği bu bülteni beğendiyseniz, beğenebileceğini düşündüğünüz diğer insanlara da iletin.

Sıcak gelişmeler için Portfolyo 𝕏Instagram ve LinkedIn’de.