🔥 Piyasalarda Powell yangını

Fed'in 2025'e dair temkinli tutumu ABD endekslerinde derin kayıplara sebep oldu. Bitcoin ağustostan bu yana en büyük günlük kaybını yaşadı. Peki Powell ne dedi, neye yol açtı?

Herkese merhaba. ABD merkez bankası Fed faizi dün 25 baz puan düşürdü, ancak 2025'e dair beklentiler ve Powell'ın açıklamaları piyasaları sarstı. Abartmak gibi olmasın ama dün hem endeksler, hem Bitcoin çakıldı. BIST 100 de bugünkü seansa kayıpla başladı. Ayrıntılar ilgili başlıklarda. Odak bölümünde ise "Kuantum hisseleri balon mu?" diye soruyoruz. Hemen konuya geçelim.

ABD BORSALARI
I. Powell yangını

ABD merkez bankası Fed dün faiz oranlarını 25 baz puan düşürerek aralığı %4,25 ila %4,5'e çekti. Bu zaten bekleniyordu. Ancak 2025 için görünüm kötüleşti. Açıklamada, enflasyonun %2 hedefine doğru ilerleme kaydettiği ancak hâlâ bir miktar yüksek olduğu kaydedildi. Fed yetkililerinin projeksiyonlarını yansıtan nokta grafiği, eylülde 2025 için dört olan faiz indirimi tahminini ikiye düşürdü. Fed yetkilileri, 2025'te toplamda 50 baz puanlık indirim öngörüyor.

  • Powell ne dedi? Daha fazla faiz indirimi için enflasyonda ilerleme görmeyi bekleyeceklerini söyleyen Powell, işgücü piyasasının soğumaya devam ettiğini ancak endişe yaratacak şekilde soğumadığını ifade etti. 12 aylık enflasyona yatay hareket edildiğini dile getiren Fed Başkanı, merkez bankasının odak noktasının işgücü piyasalarından yeniden enflasyona döndüğünün sinyalini verdi.

  • Endeksler: Hisse senetleri Powell'ın temkinli ve görece karamsar tutumuna sert satışlarla tepki verdi. Dow onuncu gününde de kaybederek %2,58 düştü. Dün, Dow'un bu yıl bin puanın üzerinde kayıp yaşadığı ikinci gündü. S&P 500 ağustostan bu yana en kötü kaybını yaşadı ve %2,95 geriledi, Nasdaq Bileşik ise %3,56 kayıp yaşadı. Amazon %4,6, Tesla %8,3 değer kaybetti. Bu sırada dolar, iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.

  • Ne diyorlar? Bloomberg Economics, Powell ve diğer Fed yetkililerinin, aksini söyleseler de Trump dönemini göz önünde aldıklarının dün akşamki basın toplantısında doğrulandığını düşünüyor. Wharton işletme okulu profesörü Jeremy Siegel, Wall Street'teki satışın sağlıklı olduğunu, Fed'in temkinli projeksiyonlarının yatırımcılara bir reality check sağladığını söylüyor. Brean Capital'dan Conrad Dequadros, "Bundan sonra enflasyon daha fazla iyileşme olmadan faiz indirimi almak çok daha zor olacak" diyor.

  • Ocakta? Piyasaya göre faiz indirimlerini daha fazla veri görene kadar rafa kalkmış gibi görünüyor. Ocakta faiz indirimi yapılmamasına kesin gözle bakılıyor. İlerleyen aylarda gelecek enflasyon rakamları Fed'in rotası için belirleyici olacak.

BORSA İSTANBUL
II. Borsa İstanbul'da Fed etkisi

BIST 100 endeksi dün yine 16:00'dan, hatta 17:00'den sonra gelen satışlarla kayıp tarafına geçti ve günü %0,95 kayıpla 9.916 puandan tamamladı. BIST 100 bugüne de kayıplı başladı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksinde %1,5 civarı kaybın ölçüldüğü, Avrupa borsalarının da kayıpla işlem göreceğinin beklendiği bir gün, BIST 100 de Fed'in temkinli projeksiyonlarına tepki veriyor. Yine de Borsa İstanbul'da çok yabancı yatırımcı olmadığı için etkilerin sınırlı olacağı konuşuluyor.

  • Faiz indirimi demişken: Koç Üniversitesi'nden Selva Demiralp, TCMB'nin muhtemelen gelecek hafta faiz indirimlerine başlayacağını, bunun sebebinin de "acı reçetenin maliyetinin topluma dağıtılamamış olması" olduğunu hatırlattı. Demiralp, Ocak 2024 tarihli bir yazısına atıfla, "Ödenen bedel boşa gider" dedi.

  • Rapor: EKONOMİ'den Merve Yiğitcan'In haberine göre Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından hazırlanan YASED Pulse CEO Anketi, önümüzdeki 6 ay makroekonomik istikrar ve düzenleyici çerçevedeki iyileşme, en az 13,5 milyar dolarlık ek yatırımı tetikleme potansiyeli taşıyor.

KRİPTO
III. Bitcoin'de ağustostan bu yana en büyük tek günlük kayıp

Fed'in 2025'e dair karamsar görünümü kripto para piyasalarında da dikkate değer satışları beraberinde getirdi. Bitcoin bu sabah Asya piyasalarındaki işlemlerde 100 bin dolar altına kadar geriledi. Bitcoin, %5,7 değer kaybederek ağustostan bu yana en büyük tek günlük kaybını yaşadı. Ripple, Dogecoin, Solana da %5,5 düştü; BNB ve ETH ise %2,5 geriledi.

  • Powell ve Bitcoin: Geçtiğimiz haftalarda Bitcoin'i altına benzeten Powell, dün akşamki basın açıklamasında rezervlerine Bitcoin eklemeyi düşünmediklerini söyledi. Powell, Federal Rezerv Yasası uyarınca bankanın Bitcoin'e sahip olmasına izin verilmediğini, kendilerinin de bir yasa değişikliği arayışında olmadığını, bu konunun Kongre'nin takip edeceği ifade etti.

  • Ne diyorlar? Merkle Tree Capital'dan Ryan McMillin'e göre yatırımcılar boğa piyasası sırasında %20'lik düzeltmeler bekleyebilir ve hatta bundan memnun olabilir. Zira Fed ne derse desin, boğa piyasasının sona erdiğini düşünmek için bir neden yok. Apollo Crypto'dan Pratik Kala da benzer görüşte. Kala, gelecek hafta daha yüksek bir piyasa umuyor. Swyftx'ten Pav Hundal da şahin tepkiyi anladığını ancak Fed'in nokta grafiğinin boğa koşusunu sonlandıracağı anlatısına inanmadığını söyledi.

ODAK
IV. Kuantum hisseleri balon mu?

Google'ın geçtiğimiz hafta pazartesi duyurduğu kuantum çipi Willow, ABD borsalarında işlem gören kuantum odaklı hisseleri uçurdu. Uçurdu derken abartmıyoruz, Quantum Computing (QUBT), Rigetti (RGTI) Computing ve D-Wave Quantum (QBTS) gibi şirketlerin hisseleri ortalama %159 değer kazandı. Willow momentumu Alphabet'e %7 değer kazandırdı ancak fiyat hareketinin çoğu, piyasa değeri toplamı 8 milyar doların altında olan bu üç hissede odaklandı. QUBT 2024'ün başından bu yana %2.785, diğer iki hisse de %1.000 dolaylarında değer kazandı.

  • Willow neydi? Elon Musk ve Sam Altman gibi liderlerin de ilgisini çeken Willow, bugünün süper bilgisayarlarıyla çözülmesi 10²⁵ yıl alacak problemleri 5 dakikadan kısa bir sürede çözebilen, kuantum çipleri olarak tanıtıldı. Google'a göre bu 6 adımlı kuantum yol haritasının ikinci adımı. Willow yaklaşık 100 kübite sahip. Google'ın hedefi 1 milyon kübite sahip bir sistem inşa etmek.

  • Gerçekçi mi? IDC'ye göre kuantum bilgi işlemin toplam ticari satışları 2028'de 8,9 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Barron's bu rakamı şöyle ölçeklendiriyor: 16 günlük iPhone satışına veya 13 günlük Google reklam satışına eşit. Yani çok, çok az. Yale Üniversitesi Kuantum Enstitüsü'nden Steven Girvin, "İlerleme şu anda çok hızlı, ancak hedef hâlâ oldukça uzakta" diyor.

  • Uzun bir yol: Özetle, kuantum bilgi işlem teknolojisinin hayal edileni gerçekleştirebilmesi ve bu şekilde ticarileşebilmesi için uzun bir yol öngörülüyor. Melius Research, IBM'in kuantum eforlarını milyarlarca dolara dönüştürebilmesinin 2030'a kadar vakit alabileceğini tahmin ediyor. Kuantum bilgisayarların birkaç on yıl uzakta olacağı düşünülüyor.

  • Ar-Ge boyutu: Citron Research'ün konuya dair bir paylaşımı da ilgi çekici. Citron'a göre küçük ölçekli kuantum hisseleri bir balonun içinde, ancak QUBT "en saçma olanı olarak öne çıkıyor." Zira kuantum hisseleri arasında sayılan IONQ'in geçen çeyrekte Ar-Ge'ye 33 milyon dolar, Rigetti'nin 12 milyon dolar ayırdığı görülüyor. QUBT'in ise Ar-Ge'ye yalnızca 2 milyon dolar harcadığı görülüyor. Citron, bu durumu "Entegre yüksek performanslı kuantum sistemleri sunduğunu iddia eden bir şirket için çarpıcı bir uyumsuzluk" ifadesiyle yorumluyor.

👋

Gün boyunca önemli iş dünyası ve piyasa gelişmelerini portfolyo.co’da, 𝕏’te, Instagram’da ve LinkedIn’de izlemeye devam edeceğiz.