İstihdam verisi ABD borsalarına yaradı

🏢 Eylülde faiz indirimi beklentisi yükseliyor 📋 Karahan ve Şimşek JPMorgan toplantısına katılacak 🔻 Spot Bitcoin ETF girişlerinin hafifletemediği satış baskısı 🇫🇷 Fransa'yı belirsizliğe sürükleyen seçimler

Herkese merhaba. Yeni haftaya bir önceki haftanın son gününde gelen istihdam verilerinin piyasalara olumlu etkisiyle başlıyoruz — Bitcoin hariç. Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta hafif kayıpla kapattı, ancak 10.800’ün üzerinde. Bu hafta ABD’de enflasyon haftası. Başlamadan:

  • Ekonomim’den H. Bader Arslan’ın yazısına göre dolaşımdaki 100 ve 200’lük banknotların payı, %95 seviyesine ulaştı. 50 TL’lik banknotların payı %3, 20 ve 10 TL’lik banknotların dolaşımdaki payı ise %1’e geriledi.

  • Her ne kadar Avrupa borsalarından olsa da önemli bir konsolidasyon olduğu için paylaşalım: Carlsberg , alkolsüz içecek üreticisi Britvic’i 4,23 milyar dolara satın alacak.

  • Güney Kore’de Samsung işçileri (6.500 işçi) daha iyi çalışma koşulları ve daha yüksek maaşlar için üç günlük grev başlattı.

ABD BORSALARI
I. Eylülde faiz indirimi beklentileri güçleniyor

ABD borsaları geçtiğimiz haftayı istihdam verilerinin olumlu etkisiyle tamamladı. Nasdaq cuma günü %0,9 artarak haftalık kazancını %3,5’e taşıdı. S&P 500 %0,5 yükseldi, haftalık bazda ise %2 arttı. Dow Jones’taki haftalık artış ise %0,7 oldu.

  • Hatırlayalım: Cuma günü yayımlanan veriler, ABD’nin haziranda 206 bin yeni istihdam yarattığını gösterdi. Bu rakam beklentilerin üzerinde gelse de işsizlik oranı %4,1’e yükseldi. Öte yandan bir önceki ayın istihdam rakamları da aşağı yönlü keskin bir biçimde revize edildi. Tüm bunlar işgücü piyasasının yüksek faizler sebebiyle soğumaya başladığına işaret etti.

  • %78: Yatırımcılar mayısta gelen güçlü istihdam verisi sonrası faiz indirimi konusundaki umutlarını yitirmişti. Ancak hazirana ilişkin veriler bu ümitleri yeniden canlandırdı. CME FedWatch Tool’a göre cuma günkü istihdam verisi sonrası Fed’in eylülde faiz indirimi yapma ihtimalini %78 fiyatladı.

  • Tesla’nın güçlü haftası: 2024’e olumsuz başlayan ve elektrikli araçlara yönelik düşük taleple zorlanan Tesla hisseleri hafta boyunca %27 arttı ve Ocak 2023’ten bu yana en iyi seviyesini gördü. Tesla’nın ikinci çeyrek satışları beklentilerin üzerinde gelince, yatırımcılar TSLA hisselerine yönelik heyecanlarını tazeledi. Geçtiğimiz hafta Meta da %5,9 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

  • Bu hafta: Bu hafta ABD’de JPMorgan ve Citigroup’un yanı sıra Delta Air Lines, PepsiCo gibi şirketler bilanço açıklayacak. Bu S&P 500 şirketlerinin üst üste dördüncü çeyrekte de kazanç artışı bildirmesi bekliyor, ki her birinin bilançosu ABD ekonomisine dair bilgi veriyor. Öte yandan perşembe günü ABD’den TÜFE verisi gelecek. Haftanın gündemini belirleyecek bir diğer husus da başta salı günü gerçekleştirilecek Fed Başkanı Jerome Powell konuşmasının yanı sıra Bostic ve Bowman gibi Fed üyelerinin konuşmaları.

BORSA İSTANBUL
II. Karahan ve Şimşek JPMorgan toplantısına katılacak

BIST 100 geçtiğimiz hafta başında borsa kazançlarına vergi açıklamalarının yarattığı gerginliği hafta sonunda toparladı. Endeks cuma günü sınırlı bir düşüş kaydetse de perşembe günü kaydettiği ivmeyle haftayı 10.852 puandan tamamlamayı başardı. BIST 100 için önümüzdeki hedef 11.000’lik bir önceki zirvesi. Sabahki açılış kazanca işaret ediyor.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek haftanın son işlem gününde risk priminin düştüğüne dair paylaşımlarla olumlu mesajları yineledi. Öte yandan bu hafta Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın JPMorgan tarafından İstanbul’da gerçekleştirilecek yatırımcı toplantısına katılacağı biliniyor.

  • Elektrikli otomobil üreticileri Türkiye’ye yatırım fırsatı arıyor: Geçtiğimiz hafta Resmî Gazetede yayımlanan kararla yatırım teşvik belgeli elektrikli otomobil üreticilerinin bir önceki kararla getirilen ek gümrük vergilerinden muaf tutulacağının duyurulmasıyla Çin merkezli otomobil üreticileri Türkiye’ye yöneldi. İlk önce Bloomberg, BYD’nin Manisa’da 1 milyar dolarlık yatırımla fabrika kuracağını duyurdu. Direksiyon’un aktardığına göre Çin merkezli otomotiv devi Guangzhou ve Togg arasında bir üretim mekanizması oluşturma konusunda görüşmelerin yapıldığı konuşuldu. Skywell ve SWM’in de Türkiye’ye ziyaretlerde bulunduğuna yönelik haberler yer aldı.

KRİPTO
III. Bitcoin’de kayıplar sürüyor

Dünyanın en değerli kripto para birimi Bitcoin’de kayıplar Asya piyasasının açılmasıyla devam etti. Bitcoin bu özetin yazıldığı saatlerde 56 bin dolar seviyesinden işlem görüyordu. BTC geçtiğimiz hafta spot Bitcoin ETF yatırımcılarının dipten satın almasıyla biraz olsun toparlandı ancak hâlâ en yüksek seviyesi olan 73 bin dolardan epey uzakta.

  • Neden? Bitcoin’deki kayıpların başlıca sebebi Mt. Gox’ın başladığı geri ödemeler. Öte yandan son haftalarda Almanya ve ABD hükümetlerinin arka arkaya merkezi borsalara transferler yapması, Bitcoin’deki kayıpları derinleştirdi. Hatta Almanya’da bir siyasetçi, hükümeti Bitcoin’i stratejik varlık olarak kullanmak yerine sattığı için eleştirdi. Geçtiğimiz hafta gelen pozitif istihdam verisi de BTC’yi yatıştırmaya yetmedi.

  • Genel görünüm: Kayıplar yalnızca Bitcoin’le sınırlı kalmadı. Ethereum %5,8, Solana %7,8, Ripple %7 düştü. Bitcoin’de geçtiğimiz haftanın kayıpları %13’ü buldu.

ODAK
IV. Fransa seçimlerinde kazanan olmadı

Avrupa Parlamentosu seçimleri sırasında aşırı sağcı Le Pen’in partisinin elde ettiği başarının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron parlamentoyu feshetmiş ve erken seçim tarihi açıklamıştı. Fransa’daki seçmenler geçtiğimiz hafta sonu sandık başına gitti. Ancak sonuçlar ülkedeki siyasi manzarayı bir bakıma kaosa sürükledi.

  • Nasıl? Marine Le Pen’in Ulusal Ralli (RN) isimli partisi parlamento seçimlerinde üçüncü oldu, oysa kazanmayı ve hükümetin yeni lideri olmayı öngörmüştü. Ancak rakipler, aşırı sağı iktidardan uzak tutmak için birleşti. Sonuçlara göre 577 sandalyeli Ulusal Meclis sol, merkez ve aşırı sağ arasında bölünmüş durumda. Hiçbir grup çoğunluğa yaklaşamıyor, hepsi 200 milletvekilinin altında kalıyor. Ancak taraflar koalisyon hükümeti kurmaya yanaşmıyor. Aşırı sol Jean-Luck Mélenchon’un partisi, liberallerle ülkeyi reddediyor. Macron’un Başbakanı Gabriel Attal da Mélenchon ile iktidarı paylaşmayacağını söylüyor.

  • Şimdi ne olacak? Hükümeti kurmanın bir yolu bulunsa da Politico’ya göre yeni hükümetin uzun süre istikrarlı kalması mümkün değil. Özellikle bütçe görüşmeleri sırasında ipler kopabilir. Zira solun, liberallerin ve aşırı sağın uzlaşamayacağı pek çok fikir var, bütçe açığını azaltma baskısı yaşayan ülkenin maliye politikası, listenin en başında yer alıyor.

Görüşürüz 👋

Portfolyo gün içinde iş dünyası ve piyasalardan gelecek önemli haberleri portfolyo.co adresinde sizinle buluşturmaya devam ediyor. Bizi X, Instagram ve LinkedIn’de de takip edebilirsiniz.