- Portfolyo.co Piyasa Özeti
- Posts
- Tesla tek seansta %22 arttı
Tesla tek seansta %22 arttı
2025'te güçlü büyüme bekleyen ve analist beklentilerini aşan Tesla tek seansta %22 artışla 2013'ten bu yana en iyi günlük kazanımını elde etti. BIST 100 toparlanmaya çalışıyor. Ethereum, Solana ve Bitcoin'den daha kötü performans gösteriyor. Asgari ücret tartışmaları hız kazanıyor.
Herkese merhaba. Bugün 25 Ekim Cuma. Bir hafta kapanışı daha. ABD'de Nasdaq'ın yükselişi dikkate değerdi, Tesla 2013'ten bu yana en iyi tek günlük performansını gösterdi. Ülkeden gelen ekonomik veriler güçlüydü. BIST 100 tepki alışıyla bir önceki gün kaybettiğinin biraz fazlasını yerine koydu. Kripto para piyasalarında haber akışı sakin. Son başlıkta asgari ücret tartışmalarını özetliyoruz.
ABD BORSALARI
I. Tesla'nın gösterisi
ABD endekslerinde dünün kazananı Nasdaq'tı. Teknoloji hisselerindeki yükselişe Tesla liderlik etti. S&P 500 üç günlük kayıp serisini sonlandırdı. Dow Jones ise üst üste dördüncü seansta düştü. Dünkü seansta Nasdaq %0,8, S&P 500 %0,2 artıda kapanırken Dow %0,3 geri çekildi. Küçük hisseleri izleyen Russell 2000 %0,2 yükseldi ve beş seanslık kayıp serisini noktaladı.
Tesla: Çarşamba piyasa kapanışından sonra açıkladığı bilançoda hisse başına kâr beklentilerini dikkate değer bir biçimde aşan, yıllık bazda %17 kâr artışı açıklayan ve 2025'te araç teslimatları için %20 - %30 bir artış beklentisi paylaşan Tesla dünkü seansı %22 artışla kapatarak 2013'ten bu yana en iyi günlük performansını gösterdi. Elon Musk'ın 2025'e dair güçlü büyüme beklentileri Tesla'nın patronuna milyarlarca dolar kazandırdı. Tesla'nın yükselişi Nasdaq'ın en büyük destekçisi oldu.
Veri cephesi: ABD'de her hafta perşembe günü açıklanan işsizlik sigortası başvuruları son haftada ekonomistlerin beklediğinden daha az bir seviyeye, 227 bine düştü. Öte yandan ülkede yeni ev satışları eylülde ekonomistlerin tahmininden daha fazla, %4,1 arttı.
Bilançolar: Bugüne dek 160 S&P 500 şirketi bilanço açıkladı, ancak kazanç büyümeleri en azından şimdilik FactSet analistlerinin %3,4'lük tahmininin biraz gerisinde kaldı. US Bank Asset Management'tan Rob Jaworth, "Piyasayı yeni bir zirveye taşıyacak kadar büyük bir kazanç haberi henüz gelmedi. Daha önce gördüğümüz kadar geniş bir ivme görmüyoruz" dedi. Bu noktada gelecek hafta açıklanacak olan teknoloji bilançoları daha da önem kazanıyor.
Seçim etkisi: Gelecek haftadan itibaren endeksler için yeni bir kritik dönemece giriliyor. Ekim sonu ve kasım ayının ilk haftası seçim fiyatlamalarıyla geçecek. Wolfe Research seçimlere dair endişeler arttıkça S&P 500'ün çarşamba günkü kapanış seviyesinin %2 altında, 5.670 seviyelerinde konsolide olabileceğini öngörüyor.
BORSA İSTANBUL
II. BIST 100'de toparlanma çabaları
BIST 100 endeksi çarşamba günü saldırı sonrası yaşanan %1,40'lık kaybı %1,81'lik kazançla dün geri aldı. İş Yatırım analistlerine göre borsa, banka dışı büyük hisselerle dipten dönmeye çalışıyor. Bilanço etkileri de yakından takip ediliyor. Öte yandan Tofaş - Stellantis cephesinde Rekabet Kurumu engeli dün akşamın sürprizi oldu.
Ne oldu? Rekabet Kurumu, imzaları Temmuz 2023'te atılan, Tofaş'ın Stellantis Otomotiv'i devralmasına "verilen taahhütlerin yetersizliği" sebebiyle izin vermedi. Tofaş tarafından bu sabah yapılan açıklamada kararın nihai karar olmadığı ve sürecin devam edeceği belirtildi. TOASO bugünkü işlemlere %4'ten fazla kayıpla başladı. Tofaş'ın Stellantis ile beraber sahibi KCHOL hisselerinde de %1,2'lik bir satıcılı açılış görüldü.
Bilançolar: Faiz gelirleri bir önceki yılık aynı dönemine göre %137 artarken faiz giderleri %201 artan Akbank'ın net kârı yıllık bazda %36 azaldı. Türk Traktör de net kârda yıllık bazda %37 azalma bildirdi. Çimsa net kârını yıllık bazda %74 artışla 3,3 milyar TL'ye taşıdı. İş Yatırım analistleri Akbank ve Türk Traktör'ün zayıf sonuçlarına negatif tepki beklemiyor, Çimsa'nın sonuçlarına ise pozitif tepki bekliyor. Çimsa'nın ilk işlemlerde %3,5 arttığı görülüyor.
Kapasite kullanımı ve reel kesim güven endeksi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan imalat sanayi kapasite kullanım oranı ekimde bir önceki aya göre değişim göstermeyerek %74,9 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranında ise 0,7 puan azalma görüldü. Öte yandan TCMB'nin Reel Kesim Güven Endeksi, aylık bazda 3 puan artarak 102,2'ye yükseldi ve beş ayın zirvesini kaydetti.
KRİPTO
III. Ethereum niye yükselemiyor?
Kripto para piyasalarında Bitcoin'in seyri sakin. Bernstein analistleri 2025 sonu için tahminlerini 150 bin dolardan 200 bin dolara çıkardı. Daha dikkate değer haber Solana ve Ethereum cephesinde.
Ethereum performans açısından Bitcoin ve Solana'nın gerisinde kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz ayda Ethereum %2,1 gerilerken Bitcoin %7,4, Solana %18 kazandı. Solana'nın kripto para piyasasında değer açısından hâkimiyeti %3,64 seviyesine yükseldi ve rekoru olan %3,70'e yaklaştı. Bitcoin ve Ethereum arasındaki nominal piyasa değeri farkı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bitcoin ve Ethereum arasındaki fark 1 trilyon doların üzerine çıktı. SOL/ETH ise ilk kez 0,07'yi aştı.
Neden? VanEck analistleri, bunu Ethereum'un Katman-2 blokzincirleri için bir ödeme katmanına dönüşmesine yoruyor. Analistlere göre Ethereum'un uzun vadeli stratejisi kitlesel benimsenmeyi desteklemeyi amaçlasa da kısa vadeli düşük performansı ETH'nin piyasadaki konumunu tehdit ediyor. a16z'nin Kriptonun Durumu 2024 raporunda da Solana'nın Ethereum tabanlı olmayan blokzincirleri arasında 100 milyonu aşkın kullanıcıyla liderliğini ortaya koyuyor. Solana'nın son yükselişinde meme coin furyasının etkisi yadsınamıyor. Ekosistemden isimler Ethereum topluluk liderlerinin sorunları kabul etmek yerine düşük performanstan topluluğu sorumlu tuttuğunu düşünüyor.
Tether ve bor ilgisi: Bloomberg'den Fırat Kozok'un haberine göre stabilcoin pazarının lideri USDT'nin ihraççısı Tether, Türkiye'de bor madenini blokzincirine taşıma konusunda temaslarda bulunuyor. Hükümet yetkilileri henüz bunun olanaklı olmadığını düşünürken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan bir bürokrat Tether ile görüşmelerin erken aşamada olduğunu söyledi.
ODAK
IV. Asgari ücret tartışmaları
Asgari ücret tespit komisyonunun aralıkta neticelendireceği ve kamuoyuyla paylaşacağı asgari ücret artış oranı potaya giren çıkan çeşitli beklentilerle gündemdeki yerini koruyor. Son olarak Bloomberg'ün Terminal'inden ekonomi Twitter'ına düşen Fatih Karahan yorumu gündem oldu.
Nedir? Bloomberg'ün konuya dair bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı habere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıda, asgari ücrette %25'lik bir artışın 2025 enflasyon ve büyüme görünümüyle uyumlu olacağını söyledi. Haberde "%30 ve altı" ifadesi de yer aldı.
Bloomberg ne diyor? Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, bütçe ve hedefler üzerinden yaptıkları incelemede %17'lik bir artışa işaret etti. Ancak Baziki, %30'luk bir artışın daha olası olduğunu düşündüklerini ifade etti.
IMF'nin reçetesi: Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye dair değerlendirmelerini paylaşan IMF temsilcisi de Türkiye'ye bir önceki seferde olduğu gibi, "enflasyonun yükselmesine yol açacak bir asgari ücret artışından kaçınma" tavsiyesi verdi. IMF'nin ayrıca ek faiz artışı, elektrik ve doğal gaz tüketim desteğinin azaltılması gibi önerileri de var.
Görüşler: Sanayicinin "büyük bir bedel ödediğini" söyleyen İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, net ücretlerin artabilmesi için gelir vergisi basamakları ve oranlarıyla, prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçtiğimiz günlerde grup toplantısında yaptığı bir konuşmada "30 bin TL altında bir asgari ücretin asla kabul edilemez" olduğunu söylemişti. Alaattin Aktaş, "öngörülen enflasyona göre zam" yapılması hâlinde 17 bin lira olan asgari ücretin en fazla 20 bin liraya çıkabileceğini hatırlatıyor. Aktaş ayrıca Ankara'da konuşulan oranın %30 olduğunu ifade ediyor.
👋
Gün içinde olanları izleyip portfolyo.co’da, 𝕏’te, Instagram’da ve LinkedIn’de aktarmayı sürdürüyoruz.