🗽 Ya Zuck, ya hiç

Zuckerberg'ün tişörtleri de en az Meta'nın yeni ürünleri kadar konuşuluyor.

Herkese merhaba. ABD hisse senetleri dün yeni bir katalizör arayışında zayıfladı. BIST 100 10 bin üzerinde tutunamadı. Kriptoda Kamala Harris'in uzun süredir beklenen atıflarının heyecanı vardı. Yepyeni bir Zuckerberg ve Meta'dan yeni güncellemeler son başlıkta. Gündeme geçmeden önce:

  • OpenAI: Dün TSİ gece saatlerinde yapay zeka devi, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'dan önemli haberler geldi. İlk olarak CTO Mira Murati, istifasını açıkladı. Ardından Reuters, OpenAI'ın kâr amacı gütmeyen kurulun yetkilerini kaldırarak kâr amacı güden bir şirkete dönüşeceğini yazdı. Ayrıntılar şurada.

  • 🆘 Haydi buyurun: Pandemi döneminde tüm dünyanın muzdarip olduğu bir "çip krizi" vardı, hatırlar mısınız? Bain & Co.'ya göre yapay zeka odaklı yarı iletkenlere ve yapay zeka destekli akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlara yönelik talep, bir sonraki küresel çip kıtlığına yol açabilir.

  • 🍣 Kıtlık demişken: Japonya, kötü hava koşulları ve kısıtlayıcı politikaların artan turist sayısıyla birleşmesiyle son aylarda pirinç kıtlığı yaşıyor. Ağustostan bu yana marketlerde beyaz pirinçlerin sıklıkla tükendiği, alışverişlerin kişi başına bir paketle sınırlı olduğu belirtiliyor.

ABD BORSALARI
I. ABD endeksleri yeni katalizör arıyor

Fed'in faiz indirimi, merkez bankaları haftası, Pekin'in kapsamlı parasal teşvik politikası, sona eren bilanço sezonu, Fed yetkililerinin gizemli konuşmaları geride kalırken ABD endeksleri soğudu. Dün Dow Jones %0,7 düşerek dört günlük galibiyet serisini sonlandırdı. S&P 500 %0,2 düştü, Nasdaq ise neredeyse yataydı.

  • Sırada ne var? Çarşamba günü gelen inşaat izinleri, yeni konut satışları verileri endeksi hareket ettirmeye yetmedi. Sakin bir hafta ortasının ardından kalan iki günde piyasayı yönlendirmeye yarayabilecek ekonomik veriler var. Haftalık işsizlik başvuruları ve dayanıklı mal siparişlerine ilişkin veriler yarın açıklanacak. Cuma günü ise kişisel gelir ve harcama eğilimlerinin yanı sıra Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları endeksi paylaşılacak.

  • Kazananlar, kaybedenler: Yakın zamanda aktivist hedge fonu Elliott Investment'ın uzun süreli baskılarının sonucunda yönetim değişikliğine giden Southwest Airlines, Atlanta'daki hizmetlerini azaltacağını ve işgücü kesintileri yapacağını açıklamasının ardından %4,57 değer kaybetti. Warren Buffett'ın satmaya devam ettiği Bank of America da hafif aşağı seyretti. Barclays analistlerinin yükselen YZ talebine dikkat çekerek notunu yükselttiği Hewlett Packard Enterprise %5,05 kazandı. Güçlü bilanço açıklayan Micron Technology kapanıştan sonra %14'ten fazla yükseldi.

  • Bugün ne izlemeli? Hewlett Packard Enterprise, not artışının etkisiyle yükselmeye devam edebilir. Micron'daki güçlü kazançlar Nvidia, Intel gibi diğer yarı iletken şirketlerine de yansıyabilir. ABD Adalet Bakanlığı'nın, kamu kurumlarına aşırı ücretlendirme yaptıkları şüphesiyle incelemeye başladığı Almanya merkezli teknoloji devi SAP'nin New York'taki hisseleri düşebilir, zira Avrupa'da düştü.

BORSA İSTANBUL
II. BIST 100'de siyaset etkisi mi?

Borsada verginin rafa kalktığı haberinin ardından biraz olsun küresel trendlere katılmayı başaran ve 10 bin üzerinde kapanan BIST 100, dün %1,38 değer kaybedip 9.891 puandan kapandı. Bu sabahki ilk manzara dalgalı da olsa alıcılı bir eğilim gösteriyordu.

  • Neden? Buradan sonrası spekülasyon. BIST 100'deki düşüşü kimileri teknik düzeltme, kimileri dirençleri aşamama, desteklere tutunamama olarak grafik üzerinden okurken kimileri de Ekrem İmamoğlu hakkında siyasi yasak ve hapis cezası istenen, kamuoyunda "ahmak davası" olarak bilinen davada kararın açıklanabileceğine yönelik iddiaları gerekçe gösterdi.

  • Gerçeklik payı? Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin kredi notunu yükselten Fitch Ratings, Türkiye'ye ilişkin görüşlerini bu kez bir webinar'da paylaştı. Para politikasının tersine dönemesi, erken gevşemenin görülmesi gibi gelişmeleri riskler içinde sayan Fitch Ratings, "ekonomiyi ve dış finansmanı etkileyen iç siyasi veya güvenlik durumlarını" da risk faktörü olarak sıraladı.

  • OECD ve EBRD: Dün Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye'nin büyüme tahminini düşürürken, enflasyon tahminini yükseltti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ise Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini değiştirmeyerek %2,7'de sabit tuttu. Maliye ve gelir politikalarında sıkı duruşun dezenflasyon patikasını desteklediğinin dile getirildiği rapor değerlendirmesinde, yüksek enflasyonun, küresel finansman koşullarının risk faktörü olduğu da not düşüldü.

  • Şirket haberleri: BinBin halka arz oluyor. Doğan Holding, Doğan Müzik'in satışının tamamlandığını duyurdu. Oba Makarna, Sakarya fabrikasındaki patlamanın ardından üretiminin bir kısmını Mısır'a kaydırıyor.

KRİPTO
III. Kamala Harris'in kripto açılımı

ABD'nin Demokrat başkan adayı Kamala Harris, son günlerde manşetlere tam da "suskunluğunu bozdu" diye taşınabilecek bazı kripto açılımları yaptı. Geçtiğimiz günlerde Hafta başında New York'taki bir bağış etkinliğinde "yapay zeka ve dijital varlıklar gibi yenilikçi teknolojileri teşvik edeceğiz" cümleleriyle ilk kez birinci ağızdan dijital varlıkları konu eden Harris, bu kez de Pittsburgh Ekonomi Kulübü'ndeki konuşmasında "Yapay zeka, kuantum, blokzinciri gibi gelişmekte olan teknolojilerde hâkimiyetimizi sürdüreceğiz" ifadeleriyle blokzincirine göz kırptı. Harris'in 82 sayfalık ekonomik planında da "dijital varlık" kavramı bir kez geçti.

  • Neden önemli? Daha önce Bitcoin zirvesinde konuşan, geçtiğimiz günlerde ilk Bitcoin ödemesini yapan Donald Trump, aylardır takındığı kripto dostu tavırla ilgili anketlerde kripto seçmenler için ideal bir aday olduğunu kanıtlamıştı. Kripto şirketlerinin seçim bağışlarının önemli bir bölümünden sorumlu olduğu düşünüldüğünde, Harris'in kriptoya ılımlı bakış sunan söylemleri seçimlerin kaderini belirleme konusunda etkili olabilir.

  • Başka? Polonya, Malezya ve Guatemala'da kimlik doğrulaması süreçlerine başlayan Sam Altman projesi Worldcoin (WLD), OpenAI'daki gelişmelerin de etkisiyle %17 değer kazandı. SoSoValue verileri, küresel parasal gevşemenin ve Çin hükümetinin bankacılık sektörüne sağlayacağı 142 milyar dolarlık sermayenin spot Bitcoin ETF'lere net girişleri ikinci gününde de 100 milyon doların üzerine taşıdığını gösteriyor.

  • Bu sırada: Bitcoin 64 bin dolara yakın konumlarda el değiştirirken Ethereum 2.600 doların üzerinde işlem görüyor.

ODAK
IV. Yeni bir Zuckerberg, yeni Meta ürünleri

Bir dizi yeni ürününü tanıtan Meta'nın etkinliğinin ayrıntılarına geçmeden önce hayata karşı duruşunda ve siyasete bakışında sismik bir değişim olan Mark Zuckerberg'ün tişörtüne değinmeyi ihmal etmeyelim.

  • Ya Zuck, ya hiç: Zuckerberg kendisi için özel olarak tasarlanan tişörtlerden biriyle sahnedeydi. Önceki etkinliklerden birinde giydiği ilk tişörtün üzerinde Yunanca "acı çekerek öğrenmek" anlamına gelen pathei mathos deyimi vardı. Dünkü tişörtte de Latince "Ya Zuck, ya hiç" yazıyordu. Bir süre önce Demokratların Meta'ya sansür uyguladığını, siyasi duruş konusunda hatalar yaptığını söyleyen Zuckerberg'ün kendisini artık bir "liberteryen" olarak tanımladığı, Cumhuriyetçi bir stratejistle anlaşarak sağ görüşlü medyayla arasını düzeltmeye çalıştığı iddia edildi.

  • Yeni ürünler: Meta Connect etkinliğinde sahnede olan Mark Zuckerberg, şirketinin son yeniliklerini paylaştı. Henüz bir prototip olsa da dünyanın ilk holografik gözlüğü olan Orion, bunlardan biri. Meta, Orion isimli gözlüğün fiziksel ve sanal dünyalar arasında gerçek bir köprü kurarak insanlığı geleceğe bir adım daha yaklaştıracağını düşünüyor.

  • Quest 3s: Meta'nın yeni karma gerçeklik gözlüğü Meta Quest 3s, Zuckerberg tarafından "piyasadaki en iyi karma gerçeklik gözlüğü" olarak tanımlanıyor. 15 Ekim'de 299 dolardan piyasaya sürülecek olan Quest 3s, Swipeline'ın aktardığına göre mesajlaşma, oyun, film gibi aktivitelerde esnek biçimde kullanılabiliyor.

  • Llama 3.2 ve Ray-Ban: Reels'larda gerçek zamanlı video dublajı yaparak dil bariyerine ortadan kaldırmayı vaat eden Meta'nın yeni yapay zeka modeli Llama 3.2, açık kaynaklı bir model olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda Ray-Ban'in üreticisi EssilorLuxottica'nın %5'ini satın almayı değerlendirdiği konuşulan Meta'nın Ray-Ban'le geliştirdiği akıllı gözlük transparan tasarım, bellek, hatırlatıcılar isimli yeni bir özellik gibi yeniliklerle geliyor.

👋

Gün içinde diğer haberlerle, 𝕏’tePortfolyo.coda, Instagram’da ve LinkedIn’deyiz. Görüşmek üzere!